Otkazane dobojske majske manifestacije

Doboj je u maju bio poznat po manifestacijama “Đurđevdanske trke mira” i “Tetar fest”, koje će, sasvim je izvjesno, izostati zbog pandemije virusa korona.

Đurđevdanske trke su ove godine trebale biti 25. po redu, ali su već prošlost i zbog vanrednog stanja i zabrane okupljanja izostalo je okupljanje atletičara i drugih učesnika iz regiona, koji su se nadmetali u 15 kategorija. Organizator je tradicionalno bio AK “Doboj”, pokropvitelj Grad, a dobojske trke  mira su uvrštene i u zvaničan kalendar takmičenja Atletskog saveza BiH.

Otkazan je i tradicionalni “Tetatar fest”, koji je bio prestižna smotra, kako domaćih iz BiH, tako i pozorišta iz susjednih zemalja. Ove godine je trebao biti 21. po redu.

- Prinuđeni smo da otkažemo po tradiciji održavanu smotru u maju, pa smo planirali da je prebacimo u septembar, ali smo suočeni sa tim da tada pozorišta nemaju termina. Sve je još u nepoznanicama, pa i to kako ćemo organizovati održavanje predstava sa publikom u sali, kaže za naš portal v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje Lidija Žarić.

Centar je bio organizator svih dosadašnjih manifestacija “Teatar festa”, a u okviru ove gradske kulturne ustanove je i Galerija, koje su dobile zeleno svjetlo za rad.

- Sljedeće sedmice imamo otvaranje izložbe Bojana Jokanovića, koji priređuje karikature na temu korone. Zbog još ograničavajućih mjera neće biti klasičnog otvaranja, jer će na otvaranju biti autor i novinari, koji će putem elektronskih i štampanih medija predstaviti javnosti početak kulturnih dešavanja u našem gradu, kaže Žarić.

Pored otkazane smotre pozorišta i atletske trke, ovog mjeseca u Doboju su od dosadašnjih organizacija događaja bili i brojni drugi, koji će, ako se održe, biti sa ograničenim brojem učesnika i pod posebnim mjerama.

LJ. ĐURIĆ