Opozicione stranke će tražiti da se ukine zabrana dolaska građana na trg

Predstavnici PDP-a i SDS-a će na sutrašnjem mirnom okupljanju građana u Parku Mladen Stojanović u 19.30 časova tražiti da se ukine zabrana dolaska građana na glavni gradski trg koji protestvuju zbog ubistva Davida Dragičevića, te da se prestane sprečavanje prava građana na mirno okupljanje u parku pored Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Kako je rekao Draško Stanivuković, poslanik PDP-a, skup ima podršku i grupe Pravda za Davida, ali je dodao da to nije politički već građanski skup na koji je pozvao, kako je rekao, sve ljude koji su nezadovoljni stanjem u Banjaluci i RS.

- Naši dalji koraci zavise od podrške građana, i zato ih pozivamo da dođu - rekao je Stanivuković.

Jelena Trivić, poslanica PDP-a je rekla da građani imaju ustavno i zakonsko pravo da izraze svoje nezadovoljstvo, te da je nedopustivo da se građanima brani da se okupljaju ispred glavnog banjalučkog hrama.

- Mi imamo podršku opozicionih partija, ali skup nije stranački već treba da dođu svi građani koji smatraju da ne žive u demokratskom i slobodnom društvu - rekla je Trivićeva.

Miladin Stanić, predsjednik Kluba SDS-a, je rekao da se on i njegova stranka pridružuju okupljanju i da mu pružaju podršku, te je poručio da građani ne traže ništa osim pravde.

- Živimo u društvu u kojem vlast pokrade milijarde i ne odgovara, a građani koji istaknu transparent u gradskom parku moraju da odgovaraju - rekao je Stanić.

Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a, je rekao da EU i međunarodna zajednica snose dio odgovornosti za ovo stanje jer su, kako tvrdi, dali podršku vlasti u RS u vrijeme kad su policijski službenici hapsili ljude ispred Hrama Hrista Spasitelja.

- Vigemark dolazi u Banjaluku i kaže da treba hitno formirati Savjet ministara, a prećutali su ovo što se dešava. Međunarodna zajednica snosi odgovornost za stanje u pravosuđu - rekao je Vukanović.