Olgici Markanović određen kućni pritvor

Prvi osnovni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor Olgici Markanović optuženoj za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, za koje nema licencu, a suđenje joj je odloženo za 17. decembar.

Ona je u pritvoru bila četiri i po mjeseca, danas će biti puštena iz Okružnog zatvora u Beogradu i smještena u kućni pritvor.

Pritvor joj je ukinuo postupajući sudija pred kojim je danas početak suđenja ponovo odložen zbog izostanka drugooptužene Jasmine Tasić koja je u 8. mjesecu visokorizične trudnoće.

Početak suđenja je odložen za 17. decembar do kada se očekuje da se Tasić porodi i dođe na suđenje.

Markanović i Tasić, koja se brani sa slobode, optužene su kao saizvršioci u krivičnom djelu - teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Optuženim predlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićku osudi na tri godine zatvora, a Tasić na godinu dana zatvora.

One se terete da su krivično djelo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom "medicinsko-estetskom centru Tayas" u Beogradu u ulici Drinička br. 8a, tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva "plazma pen" prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

Istovremeno su primenjivale nedopuštene injekcije lokalne anestezije "lidokain - hlorida" koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije uslijed nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja "plazma-pen" zbog korišćenja struje.

Markanović je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadriljekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima pružala je, kako je navela, uređajem "Plazma pen" koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Takođe je tvrdila da posjeduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati uslijed nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu prije oporavka kože.

(Agencije)