Ogroman pad proizvodnje u „Šumama RS“

Javno preduzeće „Šume Srpske“ u periodu od 1. januara do 15. oktobra ove godine ostvarilo je samo 66 odsto godišnjeg plana proizvodnje, otkriva CAPITAL.

Prema podacima iz „Šuma RS“ do kojih je došao naš portal, nijedno šumsko gazdinstvo nije ispunilo plan proizvodnje u navedenom periodu.

Iz „Šuma Srpske“ priznaju da je ostvarena sječa za devet mjeseci 2024. godine manja od planirane za 15 odsto, izvoz za deset, a otprema za 19 odsto, ali da su u odnosu na isti period prošle godine i sječa i izvoz veći, dok je otprema na prošlogodišnjem nivou.

- Ovaj zaostatak u odnosu na plan nastao je zbog zastoja u realizaciji niže vrijednih sortimenata. Da bi se isti nadomjestio do kraja godine, potrebno je pronaći tržište za niže vrijedne sortimente uz uslov da vremenske prilike u poslednja tri mjeseca budu povoljne bez većih snježnih padavina - navodi se u odgovoru „Šuma Srpske“ na naša pitanja.

Iz „Šuma Srpske“ kažu da je šest organizacionih dijelova imalo prebačaj u proizvodnji za prva tri kvartala.

- Deset organizacionih dijelova izvršilo je proizvodnju u rasponu od 80 do 99 odsto, pet je ostvarilo proizvodnju od 70 do 79 odsto, a sedam organizacionih dijelova imalo je ostvarenje ispod 70 odsto - navodi se u odgovoru na naša pitanja.

Oni dalje kažu da je neophodno da u četvrtom kvartalu sve faze proizvodnje – sječa i izrada, privlačenje i realizacija budu izvršene preko 30 odsto planiranih godišnjih radova kako bi javno preduzeće pozitivno poslovalo na kraju godine.

- Ovdje se, prije svega, misli na realizaciju šumskih drvnih sortimenata koja je u podbačaju u odnosu na godišnji plan sa 36 indeksnih poena - navodi se u odgovoru „Šuma Srpske“, čime se praktično priznaje da će ovo javno preduzeće teško izaći na zelenu granu do kraja ove godine.

A da će u četvrtom kvartalu teško popraviti poslovni rezultat pokazuju podaci do kojih je došao naš portal koji kažu da su svi organizacioni dijelovi za prvih 15 dana oktobra ostvarili pad proizvodnje. Najviše je podbacio Centar za gazdovanje kršem koji je u odnosu na godišnji plan realizovao samo 23 odsto proizvodnje.

Najviše podbacilo ŠG „Panos“

Kada je riječ o šumskim gazdinstvima, najlošiji rezultat ima ŠG „Panos“ Višegrad koje je ispunilo samo 41 odsto plana. Interesantno je da je direktorica ovog gazdinstva Jelena Suslovski zajedno sa svim zaposlenim nedavno podnijela tužbu protiv „Šuma RS“ zbog neisplaćene plate.

Poslije „Panosa“, najlošiji rezultat imaju ŠG „Rudo“ (42 odsto), „Botin“ Nevesinje (45 odsto), „Birač“ Vlasenica (47 odsto) i „Zelengora“ Kalinovik koje je dobacilo do 50 odsto godišnjeg plana proizvodnje.

Ostala šumska gazdinstva ostvarila su plan u procentu od 51 odsto koliko je imalo ŠG „Doboj“ do 83 odsto ukupnog godišnjeg plana proizvodnje koliko je do 15. oktobra ostvarilo ŠG „Maglić“ Foča.

Pored „Maglića“ samo još ŠG „Čemernica“ iz Kneževa je ostvarilo više od 80 odsto ili preciznije 81 odsto ukupnog godišnjeg plana. Međutim i ova dva šumska gazdinstva su podbacila, jer su ostvarila 96 odsto proizvodnje planirane za period od 1. januara do 15. oktobra. To praktično znači da će u naredna dva i po mjeseca morati da namire i četiri odsto proizvodnje koju nisu uspjela da ostvare u navedenom periodu.

Što se tiče ostalih gazdinstava, sadašnji rezultati pokazuju da samo njih nekolicina do kraja godine možda mogu da realizuju plan proizvodnje i to ako im vremenske prilike budu išle na ruku. To su „Visočnik“ Han Pijesak koje je do 15. oktobra ostvarilo 77 odsto godišnjeg plana, zatim „Jahorina“ Pale sa 76 odsto, te „Romanija“ Sokolac (74 odsto) i možda „Prijedor“ (73 odsto), „Sjemeć“ Rogatica (72 odsto) i „Borja“ Teslić sa 71 odsto.

Ostala šumska gazdinstva ostvarila su manje od 70 odsto planirane proizvodnje i male su šanse da do kraja godine mogu da namire zaostatak i ispune godišnji plan proizvodnje.

Prema planu „Šuma RS“ ove godine je planirana proizvodnja 2.023.304 kubika šumskih drvenih sortimenata, a do kraja septembra proizvedeno je 1.335.645 kubika ili 66 odsto. To znači da bi do kraja godine trebali realizovati još skoro 700.000 kubika, a s obzirom na ogroman pad potražnje, ozbiljne količine zaliha šumskih drvnih sortimenata koje od ranije čekaju kupce, kao i ogromno povećanje troškova koje je izazvalo povećanje minimalca, „Šume Srpske“ će poslovnu godinu sasvim sigurno završiti u minusu.

capital.ba

Tagovi: