Održana 14. sjednica Privrednog savjeta

Treći sajam zapošljavanja u Doboju biće održan 4. decembra. Do sada se prijavilo 18 privrednika koji su ponudili oko 150 radnih mjesta. Sajam zapošljavanja bio je tema 14. po redu sjednice dobojskog Privrednog savjeta.

Jedno od preduzeća koje će učestvovati na trećem po redu Sajmu zapošljavanja u Doboju je tekstilno preduzeće „Premier“. Na predstojećem sajmu iskazali su potrebe za 20 šivača i po jednog tekstilnog tehnologa i konstruktora.

-Mi imamo takve kapacitete da možemo da uposlimo 120 radnika. Takođe, imamo i poslove za toliko radnika. Šta je jedan od problema, to je bio i jedan od zaključaka danas na Privrednom savjetu. U sljedećoj upisnoj politici mi radimo na tome da upišemo bar jedno odjeljenje tekstilnih tehničara, jer je nama to neophodno. Prekvalifikacija i dokvalifikacija nisu dobar vid angažmana radnika za poslodavca iz razloga što mi ne možemo imati kvalitet radne snage kakav naši kupci traže – izjavila je Rankica PanićTekstilno preduzeće Premier.

Građevinskim firmama nedostaje zanatlija. Najveća je potražnja za zidarima, tesarima, bravarima,variocima i molerima.

-Snalazimo se na način da uglavnom zapošljavamo starije radnike pred penziju, odnosno ljude koji su kvalifikovani odranije, tako da nam je ta starosna struktura već poprilično visoka. U nekom narednom periodu očekujemo ozbiljne probleme u tom smislu – rekao je Goran Prodić,  Proda-mont“.

Do sada se za učešće na trećem Sajmu zapošljavanja prijavilo 18 privrednika koji su ponudili oko 150 radnih mjesta. Osim privrednika, učešće je potvrdilo i šest škola stranih jezika i ustanova koje se bave obrazovanjem starijih lica. Poslodavci traže najviše zanatlije, kojih nema na na evidenciji dobojske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

-Na evidenciju Biroa za zapošljavanje Doboj prijavljeneo je 4050 lica koja su u statusu aktivnih tražilaca posla. Najtraženija zanimanja su profesori matematike i engleskog jezika. Deficitarni su nam i profesori njemačkog jezika, a najviše se traže zanati. To su uglavnom bravari, varioci, radnici građevinske i tekstilne struke – izjavila je Sandra Tatić, rukovodilac filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Doboj.

Osim Sajma zapošljavanja tema 14. sjednice Privrednog savjeta bila je i visina komunalnih taksi, za koje je prvi čovjek grada Doboja istakao da su dosta konkurentnije za ulaganje investitora u odnosu na lokalne zajednice u okruženju.

-Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i Gradska uprava su pripremili detaljnu analizu. Poređenje smo napravili sa drugim lokalnim zajednicama i ono što mogu da kažem vezano za komunalne naknade je da je Grad Doboj konkuretniji u odnosu na druge gradove u Republici Srpskoj, jer su naše naknade manje. Privredno savjet će još dodatno dati svoje mišljenje i pokušaćemo da u narednom periodu određeno stvari još dodatno da uskladimo i da jednostavno uđemo u izmjene onoga što bude prijedlog Privrednog savjeta – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Treći sajam zapošljavanja biće održan u srijedu sa početkom u 10 časova u sali Skupštine grada Doboja.

 RTV Doboj