Održan prvi “Sokolski slet đaka naraštajaca”

U Doboju je danas održan prvi “Sokolski slet đaka naraštajaca” na kojem su se u sokolskim vještinama nadmetali učenici četiri osnovne škole – “Sveti Sava”, “Vuk Stefanović Karadžić” i “Dositej Obradović” iz Doboja i “Milan Rakić” iz Osječana.

Manifestaciju su organizovali dobojsko Društvo pedagoga fizičke kulture i Srpsko sokolskog društvo “Sveti Đorđe”.

Nastavnik fizičkog vaspitanja Arsenije Paravac rekao je novinarima da je danas organizovano nadmetanje u disiplinama skok u dalj, bacanje kamena s ramena, borba na brvnu, navlačenje klipa, penjanje uz konopac i navlačenje konopca.

“Cilj nam je vratiti viteški duh kod učenika osnovnih škola, da ne zaborave običaje i tradiciju predaka”, rekao je on.

Starješina Srpskog sokolskog društvo “Sveti Đorđe” Dragan Radić naveo je da su kroz istoriju “sokoli” bili najugledniji omladinci u svojim lokalnim sredinama i primjer ostalim mladim ljudima, prenose agencije.

On je naveo da je rad ovog udruženja u Doboju obnovljen 1995. godine, a koje sada broji osam sokolskih četa od po 50 članova.

Član “Svetog Đorđa” Ivan Prodić, koji se bavi džudom i foklorom, raduje se sokolskim nadmetanjima za koje kaže da su “rame uz rame” sa današnjim sportovima.

Anđela Gostimirović trenira điju-đicu i kaže da zahvaljujući tom sportu ima neophodnu snagu za penjanje uz konopac.

Pavle Obradović koji trenira košarku kaže da voli penjanje uz konopac i bacanje kamena s ramena i pojašnjava da je za ovu disciplinu važna inercija čitavog tijela kako bi se postigla bolja dužina bačenog kamena.

Prvi “Sokolski slet đaka naraštajaca” održan je u Parku narodnih heroja u Doboju.