Odata počast za 109 poginulih boraca u zaseoku Gojakovac

Pred Spomen–pločom u stanarskom zaseoku Gojakovac danas je odata počast za 109 boraca Vojske Republike Srpske koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na spomen-ploči uklesana su imena 50 boraca sa područja Stanara, 59 boraca sa prostora 13 opština Republike Srpske i jedne civilne žrtve rata - trogodišnje Sanje Josić.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih sa područja Stanara Mirko Jotić kaže da su mjesto Gojakovac i naselje Cerovica imali strateški značaj za odbranu ovog dijela Srpske.

On je naveo da je prvi zajednički napad muslimansko-hrvatskih snaga izvršen 1.juna 1992. godine oko 4.00 časa, kada je poginula i prva žrtva iz Cerovice Vlado Milivojević.

"Drugi ozbiljniji napad uspješno je odbijen 13. aprila 1995. godine", podsjetio je Jotić.

Nekadašnji komandant Krnjinske brigade Miko Škorić rekao je da su neprijateljska dejstva preko Gojakovca išla u namjeri da se zauzimanjem Stanara prekine jedini koridor prema Srbiji i ozbiljno ugrozi položaj Doboja i Teslića.

Škorić, koji je i ratni komandant Druge oklopne motorizovane brigade, kaže da je strateški cilj jedinica zeničkog i tuzlanskog korpusa takozvane Armije BiH bio presjecanje tog koridora, te spajanje sa regularnom vojskom Hrvatske koja je krenula ka Brodu.

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije Stanara Miladinko Kovačević kaže da je nekadašnja prva linija razdvajanja na Gojakovcu ostala međuentitetska granica Republike Srpske i Federacije BiH.

On je naveo da je ukupno 250 boraca iz Stanara stradalo na ovom i ratištima širom Republike Srpske.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić rekao je da ova lokalna zajednica vodi računa o svojim borcima i porodicama poginulih izdvajajući sredstva za njihova dopunska prava.

Poginulim borcima danas je počast odao i izaslanik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica, koji je i položio vijenac kod spomenika.

Vijence su položili i predstavnici organizacije porodica poginulih boraca, boračke organizacije i druge organizacija koje njeguju tradiciji odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija opštine Stanari, kao i porodice stradalih boraca.

Prethodno je služena liturgija u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. 

Tagovi: