Od uzgoja koza može se izdržavati porodica

Uzgoj koza ne zahtijeva mnogo posla, isplativiji je od ovčarstva, a od prodaje mesa, mlijeka i sira može se sasvim pristojno živjeti. Među malobrojnim uzgajivačima ovih životinja na području Šamca je porodica Krivić iz Donjeg Hasića, koja od koza i proizvoda od kozjeg mlijeka ostvaruje solidan prihod.

Velimir i Jovanka Krivić su s malo znanja o uzgoju ovih životinja, ali s mnogo ljubavi, prije desetak godina nabavili dvije mliječne koze. S obzirom na to da su život proveli u okolini Sarajeva gdje je uzgoj ovaca i koza sasvim uobičajen, po dolasku u ravnu Posavinu odlučili su da za svoje potrebe nabave koze. Danas imaju stado od 25 koza i jarića.

- Sve je počelo sa dvije koze, supruga je to nabavila za naše potrebe, ali smo ubrzo uvidjeli da ljudi traže proizvode od kozjeg mlijeka jer je veoma zdravo - prisjeća se Velimir početka uzgoja koza.

Koze su alpske, sanske i njemačke pasmine i one koje su dobijene njihovim ukrštanjem. Uzgoj se odvija na trdicionalan način, ispašom.

- Koza hoće čobana, ona ne trpi zatvoren prostor. Vole da su na livadi, da brste travu i zato je njihovo mlijeko veoma kvalitetno i zdravo - kaže Velimir.

Kozje mlijeko i proizvodi od mlijeka veoma su cijenjeni, jer je poznato da su korisni za zdravlje. Jovanka od mlijeka pravi više vrsta sira.

- Pravim sir, mladi i zreli, a posebon tražen je sir koji odstoji u sirutki, to je pravi delikates - kaže Jovanka.

Laktacija koza traje od 200 do 300 dana i u tom periodu daju 10 do 20 puta više mlijeka od svoje tjelesne mase. Na mliječnost utiču: pasmina, klima, ishrana i sezona jarenja.

Ako je dobra vegetacija, dobra je i laktacija. Ljeti koza daje dva litra mlijeka dnevno, a zimi mnogo manje - kaže Jovanka i napominje da tokom zimskih mjeseci pet koza zajedno daju tri litre.

Od koza, kažu Krivići, prodaju jariće, mlijeko i sir, a sirutku poklanjaju onima koji imaju zdravstvne probleme jer je poznata njena ljekovitost. U vrijeme posta, poklanjaju i višak mlijeka.

- Ako je neko u potrebi, ako je star, bolestan ili ima malo dijete sa zdravstvenim problemima, ja ću da poklonim i mlijeko, neka me potraže u Donjem Hasiću - kaže Jovanka.

Sa ovako humanim odnosom prema drugim ljudima i ljubavlju prema kozama, ne čudi što su Krivići za kratko vrijeme stekli zdravo stado.

Recept za uspjeh i sreću je sasvim jednostavan - sve što radite, radite s ljubavlju, poručuju Velimir i Jovanka.

M. L.