Od rekordno niskog nivoa Sava porasla preko četiri metra

Obilne padavine prouzrokovale su nagli porast vodostaja rijeke Save. Tako je kod mosta u Gradišci vodostaj premašio visinu od 300 centimetara. S obzirom na to da je ovoga ljeta vodostaj bio najniži od kada se vodi evidencija zabilježen je gotovo rekordan porast.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Grada Gradiška Slobodan Knežević kaže da je Sava od vodostaja u minusu od 130 cm naglo porasla i jutros je premašila visinu na mjernoj letvi od 300 cm.

- Najveće probleme nam prave poplave rijeke Kupe koja je došla do rekordnog nivoa, a ta količina vode će proći pored nas. Trenutni porast je između osam i deset centimetara za jedan čas. Voda nosi velike količine granja i drveća. Za sada je sve pod kontrolom i pratimo neprestano situaciju - rekao je Knežević i dodao da se nada da će vodostaj rasti do visine od 500 centimetara i da će Sava kod nas ostati u svom koritu.

Nebojša Ivaštanin dežura pored brodića i platforme u neposrednoj blizini mosta. Kaže da je Sava u poljednja 24 časa podivljala.

- Veliki su nanosi drveta i otpada, voda je brza. Evo upravo je jedno drvo zakačilo platformu za ukrcavanje u turističke brodiće i na svu sreću načinjena je samo manja šteta, oštećena je ograda. Nadamo sa de će ovo potrajati još dva dana i da će uslijediti stagnacija - rekao je Ivaštanin.

Prema informacijama iz Civilne zaštite sve pritoke Save na desnoj strani na području teritorije Gradiške su u koritu. Obilne kiše su natopile zemljište nakon višemjesečne suše, što je ublažilo oticanje vode prema pritokama i Savi. Zanimljivo je da su velike količine drveta i otpada ponovo nasukane na stub, iako je on detaljno očišćen ljetos prilikom najnižeg vodostaja.

B. Grgić

 

Tagovi: