Od danas skuplje gorivo – može li se stati u kraj malverzacijama?

Već od danas distributeri u Republici Srpskoj najavljuju povećanje cijena goriva. Pravdaju to povećanjem rafinerijskih cijena. Zbog formiranja cijena većih od dozvoljenih u prošloj godini inspektori su najviše nepravilnosti utvrdili upravo na benzinskim pumpama. Za nepoštovanje odluke o ograničenju marže izrečene su kazne u iznosu od 2,2 miliona maraka. Da li je moguće stati u kraj onima koji stalno krše propise?

Veće cijene goriva ne idu naruku vozačima. Nisu se, kažu, nadali novom poskupljenju, jer su i trenutne cijene za njihov budžet previsoke. Cijena dizela danas je bila 2,89, a benzina 2,57 maraka po litri.

Prethodnog mjeseca cijene goriva mijenjane su nekoliko puta, što je i utvrđeno prilikom inspekcijske kontrole. Trgovci koji se nisu pridržavali definisanih marži u prošloj godini kažnjeni su sa 2,2 miliona maraka. O odgovornosti onih koji nisu poštovali marže trebalo bi da se izjasni i sud, piše RTRS.

– Većina postupaka koja je otišla prema sudu je u toku. Imali smo i onih slučajeva gdje su sudovi preduzimali neke olakšavajuće okolnosti na koje su se subjekti pozivali i izricali manje ili čak uslovne kazne, što nama pravi problem u daljem radu – istakla je portparol inspektorata Republike Srpske Duška Nikolić.

Prema uredbama Vlade dozvoljena marža u maloprodaji iznosila je 0,25 maraka, dok pojedinici trgovci naftnih derivata kažu da su radili sa daleko manjim maržama od propisanih. Cijene koje oni formiraju, kažu, zavise od parametara rafineriskih cijena dizela, a one su porasle za sedam pfeniga po litru. Time pravdaju i novo poskupljenje.

– Trebalo bi doći do poskupljenja da bi mogli opstati. Od sutra će gorivo poskupjeti za pet do šest feninga, a šta će se dalje dešavati teško je prognozirati – rekao je direktor Krajina-petrola Milovan Bajić.

Trenutna situacija na tržištu zasigurno ima veze sa političkom nestabilnošću u Ukrajini – smatraju stručnjaci. Promjene cijena naftnih derivata, kažu, najviše utiču na poslovanje privrede.

– Ukoliko postoje neke sumnje da se radi o udruživanju i dogovaranju cijena, odnosno stvaranja nezakonitih kartela, gdje se veliki uvoznici dogovaraju oko toga kolike će cijene biti, na to treba obratiti pažnju i staviti jednom tačku na sve – naglasio je ekonomista Saša Grabovac.

Zabrana Evropske unije na uvoz sirove nafte iz Rusije stupila je na snagu u decembru, ali će embargo od 5. februara biti proširen i na naftne derivate koji se transportuju morem.

Pojedini analitičari navode da će ova nova zabrana najverovatnije izazvati određene probleme u isporukama i snabdijevanju dizelom, jer je Rusija u proteklim godinama bila najveći dostavljač dizela u Evropsku uniju.

RTRS

Tagovi: