Obilježavanje Dana VRS: Oni koji su dali život za Srpsku živjeće vječno

Vječno treba čuvati sjećanje na borce Vojske Republike Srpske koji su dali ogroman doprinos u odbrani Srpske, poručio je komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH Sreten Milošević rekao je danas u kasarni “Kozara” u Banjaluci na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog puka.

- Hiljade boraca dalo je živote za Republiku Srpsku. Te žrtve govore koliko je velika cijena slobode, zato ih nikad ne smijemo zaboraviti. Na nama je da vječno čuvamo sjećanje na njih i to sjećanje prenesemo na naše potomke - istakao je Milošević.

On je naglasio da Vojska Republike Srpske nije bila mirnodopska organizacija, čije je stvaranje bilo planirano, već je nastala kao potreba da se zaštiti srpski narod na ovim prostorima.

On je dodao da mladi naraštaji moraju da znaju koliko je značajan današnji dan i da je to najbolji put za stvaranje pretpostavki da se prošlost ne ponovi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska 12. maja prije 32 godine donijela istorijski zakon o formiranju Vojske Srpske, a da danas ne pristaje na bilo kakve ponude kojima bi izgubila ono za šta su ginuli njeni slavni borci.

- Ponosan sam na pripadnike Vojske Republike Srpske, kao heroje koji su sve dali za Srpsku. To obavezuje nas koji još možemo da damo sve za Srpsku - naglasio je Dodik u obraćanju u banjalučkoj kasarni “Kozara.

On je rekao da je Vojska Republike Srpske vodila odbrambeni rat, da su Srbi uvijek vodili računa o svojoj i slobodi drugih, te da je tako i danas.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju  je istakla da je u istoriji Republike Srpske 12. maj 1992. godine jedan je od najvažnijih datuma.

- Ona je tog dana okupila svoje najbolje ljude, odlučne da po svaku cijenu odbrane svoja ognjišta i svoju otadžbinu. Nismo željeli rat. On je bio nametnut i bili smo prinuđeni da se branimo. Formiranju Vojske Republike Srpske prethodili su brojni zločini nad srpskim narodom. Mart 1992. započeo je zločinom protiv mira i ubistvom Nikole Gardovića u Sarajevu, a završio zločinom u Sijekovcu kod Broda u kojem su stradale desetine srpskih civila. Nakon toga su uslijedili i drugi zločini nad Srbima, poput onog u Dobrovoljačkoj ulici, čiju godišnjicu smo obilježili početkom ovog mjeseca - naglasila je Cvijanović.

Glas Srpske

Tagovi: