Novi protest pred školom u Sjenini Rijeci

Zbog kažnjavanja bošnjačkih učenika čiji im roditelji nisu dozvolili odlazak na nastavu 25. novembra, koji se u Federaciji BiH obilježava kao Dan državnosti, dok je to nepriznati praznik u RS, u četvrtak su zakazani novi protesti roditelja đaka u Sjenini Rijeci kod Doboja.

Protest je zakazala u ime Savjeta roditelja predsjednica Aida Mujakić u 7 časova u blizini škole, odnosno ispred prostorija Mjesne zajednice u Sjenini Rijeci.

Poziv nije usaglašen sa članovima Savjeta iz MZ  Paležnice Donje, Paležnice Gornje i Zelinje, u čijim područjima normalno funkcioniše nastava u drugom polugodištvu, dok roditelji đaka koji nastavu pohađaju u Centralnoj školi “Petar Kočić” u Sjenini Rijeci i područnoj u Sjenini odvraćaju djecu od odlaska na nastavu.

- Od četvrtka kada je počelo drugo polugodište u područnoj školi u Sjenini nije bilo nastave, dok je u centralnoj u Sjenini Rijeci bilo nastave, ali sa manjim brojem đaka bošnjačke nacionalnosti – kažu nam u Školskom odboru ove škole.

Tim povodom su školu u Sjenini Rijeci danas posjetili predstavnici Ministarstva prosvjete i obrazovanja i Pedagoškog zavoda, koji su na temu pojačanih tenzija i problemima u odvijanju nastave razgovarali sa direktorom škole Mevlidom Dervišefendić, protiv koje je SDA pokrenula hajku zbog toga što je potpisala dokument o ukoru razrednog starješine za osam đaka, kao i automatskog smanjenja vladanja učenicima.

- Ne znamo u kojoj funkciji je iz Sarajeva došao i funkcioner SDA i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović, koji je neprimjereno pismo protiv školskih vlasti i RS uopšte pooslao bez protokola i pečata i, kako smo utvrdili, neusklađenog sadržaja sa ministrom Milošem Lučiće, koji je kadar DNS u Vijeću ministara – rečeno nam je iz Školskog odbora.

Takođe, smeta im poziv predsjednice Savjeta škole Aide Mujakić, koja je takođe istaknuti kadar SDA, upućem Almedinu Devedžiću, direktoru Onsovne školu “Lukavica” iz Gračanice.

- To je škola ne samo u drugoj opštini već i drugom entitetu i nema osnova da se on upliće u obrazovni sistem u RS. Posebno što je svojim javnim istupima dao podršku protestantima, koji su okupili i prošlog četvrtka, kada je počelo drugo polugodište – iznesen nam je stav iz dijela Savjeta škole, koji ne podržava istupe i miješanje politike u školu predsjednice Savjeta Mujakić.

Lj. Đurić

Tagovi: