Nova pravila u turizmu: Maska obavezan dodatak, ima i pogodnosti FOTO

U turizmu se sada pravi novo „normalno stanje“ jer uprkos svim problemima koje je izazvala pandemija krona virusa, naročito u ovoj oblasti, posao ne smije stati. Ni brojni turisti ne odustaju od odmora i putovanja, s tim što je jasno da se moraju pridržavati nekih preporuka, ali i da nije tolika gužva što ide u prilog kvalitetu odmora.

Promjene se osjete na svim destinacijama. Neke su ovog ljeta ostale nedostupne, ili bar rizične za putovanje. To nije slučaj sa Turskom.

Manjak gostiju u Antalijskoj regiji se i te kako osjeti, ali to bi se, uz koronu, moglo pripisati i činjenici da je sezona tek počela. Iako turisti pristižu sporije nego što je uobičajeno za ovo doba godine, hoteli su spremni, sa svim svojim sadržajima.

„Hoteli su prošli evaluaciju za kovid standard koja predviđa da popunjenost kapaciteta može da bude do 60 odsto. Usluga je ostala na istom nivou, sva hotelska struktura radi, pa se ne može očekivati radikalno smanjenje cijena aranžmana“, izjavila je direktorica banjalučke agencije „KonTiki Travel“ Irena Stupar koja smatra da život ne treba da stane, pa ni u oblasti turizma, kada možemo utvrditi neka pravila ponašanja i da to sve bezbjedno funkcioniše.

A pravila ponašanja u Turskoj su nošenje maske u restoranu, u liftu, na recepciji i u kontaktu sa ljudima na mjestima gdje ih ima mnogo; dezinfekcija ruku ispred ili u liftu, ispred restorana.

„Zašto da nekome propadne ljetovanje, ako ono može da se organizuje kvalitetno i ujedno bezbijedno“, dodala je Stupar.

Iako se privikavaju na to novo normalno, u Turskoj i dalje u ponudu imaju hotele sa više tipova soba i restorana, besplatnim akva parkovima, igraonicama i obdaništima, čak i razdvojene hotele za parove koje žele mir, od hotela za porodice sa djecom.

Jedan od naluksuznijih hotela u Kemeru, sa uređenim plažama i kristalno čistim morem, „Amara Dolce Vita Luxury“, postepeno se popunjava, a ugostio je i petnaestak Banjalučana koji su uhvatili prvi čarter let za Tursku.

Kažu da su ovdje ljetovali i ranije, sa provjerenom agencijom i zato nisu imali bojazni da dođu i sada, pod novim uslovima.

„Turski turizam je pretrpio ozbiljnu situaciju kada je korona virus u pitanju i osjeća se da nema ljudi. Prethodnih godina zamjerka naših gostiju odnosila se na gužvu. Sada toga nema i ko se odluči i ukaže nam povjerenje, imaće odmor iz snova“, rekao je Dušan Anastasov, PR agencije „KonTiki Travel“.

Sezona je u Turskoj zvanično počela 1. jula. Naredni čarter let iz Banjaluke je 15. jula, a u „KonTiki Travel“ agenciji aktuelne su i specijalne ponude za preostala mjesta.

PUSTI I BAZARI

Poznati turski bazari, koji, kao i kod nas, svakoga dana putuju u drugo mjesto, prepolovljeni su. Manjak turista i ne tako dobar start sezone, osjeti se i tu. Međutim, oni koji ne odustaju od svojih štandova i nisu istakli cijenu na proizvodima i te kako su spremni na cjenjkanje. Ako ste uporni, cijenu možete spustiti i za 70 odsto, a turistički vodiči će vam u povjerenju reći da je 30 odsto od porvobitno ponuđene, ustvari i realna cijena proizvoda.

Ako na bazaru kažete da ste iz Bosne, čućete i da je to Turcima bratska zemlja, te ste odmah dodatno oborili početnu cijenu.

Željka JAVORAC