Nezaposlenim ženama sa sela 20 plastenika

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić potpisao je danas ugovore sa 20 korisnika o dodjeli plastenika u okviru projekta “Podrška ruralnom stanovništvu u generisanju prihoda na teritoriji grada Doboja” namijenjenog nezaposlenim ženama sa ruralnih područja.

Jerinić je rekao novinarima da je vrijednost projekta nešto manje od 130.000 KM, od čega je grad obezbijedio 38.000 KM, a korisnici 12.800 KM.

On je istakao da projekat realizuje grad kroz finansijski mehanizam za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalno grazvoja u Srpskoj 2018/2019, za čije funkcionisanje su sredstva obezbijedili i Vlada Srpske putem Ministarstva finansija, te Vlada Švajcarske putem UNDP-a u BiH.

Jerinić je pojasnio da projekat traje tri godine tokom kojeg će korisnici, osim plastenika, dobiti i neophodne zasade, sistem za navodnjavanje i stručnu pomoć, kao i pomoć kod otkupa proizvoda.

Mi smo korisnike obavezali da u naredne tri godine moraju da se bave proizvodnjom određenog povrća da ne bi došlo do zloupotreba”, rekao je Jerinić.

On je naveo da je opredjeljenje Gradske uprave da ravnomjerno razvija Doboj i za naredni period najavio niz projekta koji će razvijati lokalnu poljoprivredu, u početku sa akcentom na proizvodnju mlijeka.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Anis Husaković rekao je da će korisnici plastenika tokom prve godine proizvoditi papriku, za koju je ocijenjeno da je najprofitabilnija kultura, dok će u narednom periodu biti uključene druge kulture.

On je naveo da je u budžetu grada za 2020. godinu predviđeno 120.000 KM za subvenciju u poljoprivredi.

Rukovodilac dobojske Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske Dragiša Marković naveo je da tlo na području ove lokalne zajednice plodno i sa dobrim klimatskim karakteristikama i preduslovima za uzgoj povrća, pa i paprike, za koju navodi da je dobar proizvod koji na tržištu ima dobru potražnju i plasman.

Marković je naveo da korisnici koji se registruju kao poljoprivredna domaćinstva mogu računati i na naknadu resornog ministarstva u iznosu od po 15 feninga po kilogramu otkupljene paprike, s tim da imaju najmanje 1.500 kilograma paprike proizvedene u zatvorenom prostoru, prenose agencije.

Potpisnik ugovora je i Slavica Ostojić iz Boljanića koja se bavi plasteničkom proizvodnjom i koja je rekla da će joj novi plastenik, uz koji je obezbijeđeno i 680 struka paprike, sredstva za tretiranje i sistem za navodnjavanje proširiti proizvodnju.

Ona je istakla da joj mnogo znači što će se proizvod plasirati uz podršku grada.