Nevrijeme u svijetu: Na Halkdikiju šestoro poginulo, u Nju Orleansu voda nosila automobile

Najmanje šest osoba, među kojima dvoje djece, je poginulo a više od 100 povrijeđeno u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, popularnom među turistima.

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dječak iz Rumunije, muškarac i dječak iz Rusije.

Češki par je nastradao kada su jak vjetar i kiša prevrnuli njihovu prikolicu. Dvoje rumunskih državljana je poginulo kada se srušio krov restorana u Nea Plaji.

Nastradala su i dvojica Rusa, muškarac i dječak kada je drvo palo nedaleko od njihovog hotela u Potidei, navele su grčke vlasti.

Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na Halkidikiju, a novoimenovani ministar za civilnu zaštitu trebalo bi u toku dana da posjeti ovo poluostrvo.

Jak vjetar čupao je drveće, nosio krovove, prenosi Rojters.

- Ovo je prvi put u mojoj 25-godišnjoj karijeri da sam doživio tako nešto - rekao je za grčku televiziju Atansios Kalcas, direktor zdrvstvenog centra Nea Mudanja gdje su smješteni mnogi povrijeđeni.

Zbrinuti pacijenti imaju između osam mjeseci do 70 godina. Neki su zadobili povredu glave od pada drveća ili drugih predmeta.

Ovakvo nevrijeme nije uobičajeno u Grčkoj gdje su ljeta tipično topla i suva. Meteorolog Kleahos Marusakis rekao je da su uslovi ekstremno neobični za ovo doba godina.

Nju Orleans paralisan, voda ulicama nosila automobile

Tropska oluja je poplavila ulice Nju Orleansa i paralisala saobraćaj.

Zabrinutost je porasla jer još gore je na putu: moguć je uragan koji bi prije vikenda mogao da pogodi obalu Meksičkog zaliva i podigne vodostaj rijeke Misisipi do vrha zaštitnih nasipa tog američkog grada.

Oluja je još bila daleko u Meksičkom zalivu kada je u Nju Orleansu jutros palo čak 180 litara kiše po kvadratnom metru za svega tri sata, rekli su meteorolozi.

Državama Misisipi i Teksas takođe prijeti obilna kiša.

U Nju Orleansu ulice su se pretvorile u brze rijeke koje su nosile kante za smeće i otpad. Voda je bila do prozora automobila od kojih su mnogi napušteni.

Nekim ulicama su veslali kajakaši.

Jedna žena kojoj je poplava ponijela automobil, spasila se pregazivši nekako brzak dubine veće od metra.

Druga žena se jutros probudila u jezeru usred kuće, pred kojom je bilo tri do četiri metra vode.

Poslije katastrofe s uraganom "Katrina" avgusta 2005. godine, s 1.500 mrtvih, i poplave tokom uragana "Rita" septembra iste godine, od kojih se Nju Orleans još nije sasvim oporavio, poplava ga je pogodila i treći put, tokom oluje u avgustu 2017. godine.

Ta poplava je pokazala velike probleme u službi koja je nadgledala drenažu, a to je dovelo do smjenjivanja osoblja u gradskoj vlasti i preduzeću za vodovod i kanalizaciju, uz velike popravke infrastrukture.

Gradski odbor je danas saopštio da radi 118 od 120 velikih pumpi za drenažu tla.

Direktor preduzeća za vodovod i kanalizaciju kaže da bi mnogo kiše u tako kratkom vremenu preplavilo svaki drenažni sistem.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards je proglasio vanredno stanje i rekao da će trupe Nacionalne garde i specijalna vozila za vodu biti raspoređeni širom te države u očekivanju uragana.

Prognostičari kažu da bi Luiziana mogla do ponedjeljka dobiti i 30 litara kiše po kvadratnom metru, a pojedina područja čak 46 litara.

Jaka očekivana kiša mogla bi podići vodostaj već nadošle rijeke Misisipi opasno blizu vrhova nasipa koji štite Nju Orleans, rekli su zvaničnici.

Portparol vojnog korpusa inženjerije u Nju Orleansu rekao je da se ne očekuje rasprostranjeno prelivanje nasipa, ali da postoji zabrinutosti za južnu oblast grada.

- Očekuje se da će vodostaj rijeke do petka uveče porasti na šest metara, a zaštitna visina nasipa je između šest i 7,6 metara - rekao je on.

- Vojni inženjeri već u saradnji s lokalnim zvaničnicima identifikuju niske oblasti i ojačavaju ih - rekao je on.

Tagovi: