Nesporazumi oko dobojskih izbora remete i zvanične protokole

Obilježavanje 105 godina od internacije Srba u dobojski logor, prvog u civilizovanoj Evropi koji je organizovala Austrougarska u kome je od 1915. do 1917. godine 12.000 ljudi izgubilo život, iznijelo je na vidjelo i dio nesporazuma oko nespjelih dobojskih izbora.

Naime, kako su u zvaničnom protokolu vijence na spomenik ispred republičkih institucija polagali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunovićm i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, koji su kadar Socijalističke partije i Srđan
Todorović, takođe iz SP i poslanik u NS RS, očigledno je razlog da delegacija Gradske uprave izostane iz tog dijela protokola.

U svom odvojenom dijelu su vijence položili Boris Jerinić ispred Gradske uprave i Danijel Jošić, koji je kao i Todorović poslanik u NS RS.

On je mandat dobio ispred SDS, ali kako po izbornom zakonu BiH ne može nastupati kao poslanik SNSD kao njen sadašnji član, djeluje ispred takozvane “Obrenove grupe”.

Vijence za stradalnike logora Austrougara položili su po protokolu još i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, kao i Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918.godina i udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Kada je u pitanju SP, ono što se kasnije moglo čuti na sastancima tog političkog subjekta u Doboju, zasigurno se neće dopasti još uvijek aktuelnim vlastima u tom gradu, koje su sada okupljene pod okriljem SNSD, čiji je koalicioni partner SP.

Predsjednik SP Petar Đokić predsjedavao je sjednicom Izvršnog odbora Glavnog odbora SP, a izjavio je tom prilikom da je danas održana i sjednica Izbornog štaba dobojskog odbora SP koji je, kako je rekao, spreman na bilo koju formu ponavljanja izbora na kojima će SP ostvariti još bolje rezultate.

Predsjednik Gradskog odbora SP-a Srđan Todorović, koji se ispred ove partije kandidovao za gradonačelnika, uvjeren je da će CIK donijeti jedinu pravičnu odluku i ponoviti izbore u Doboju.

Potvrdio je da će po prikupljanju dokumentacije nadležnim institucijama dostaviti prijave protiv pojedinih članova biračkih odbora zbog uočenih izbornih neregularnosti, a protestno okupljanje pristalica SNSD na ulazu u Doboju i blokadu magistralnog puta Sarajevo – Doboj održano 24. decembra nazvao je "isceniranim".

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta "Banjaluka zove" su sa SP 17. novembra, zbog, kako su naveli, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev za ponavljanje lokalnih izbora u ovom gradu koji je dostavljen CIK. Potom je uslijedila “kontraofanziva” nepriznatim pobjednika dobojskih izbora održanih 15.novembra pod vođstvom SNSD i sa koalicionim partnerima, organizovanjem protesta 24.decembra i dan kasnije uključivanje Sindikata Gradske uprave ultimatumom za još masovnije proteste ako CIK ne potvrdi izbore.

 

"Vjerujem da će CIK i nadležne institucije omogućiti da se ovi, naredni izbori, u Doboju provedu na jedan legalan i fer...

Posted by Социјалистичка партија Добој - Socijalistička partija Doboj - on Sunday, December 27, 2020

Ljubinko Đurić