Naplatili mu kartu 25 centi više, dobio ih na sudu poslije 22 godine

Kada je Tungnat Čaturvedi (66) kupio kartu na stanici Mathura u Utar Pradešu u Indiji 1999. godine, da bi otišao u Moradabad, naplaćeno mu je 90 rupija umjesto 70. Tada se požalio, ali nije dobio povraćaj novca.

Čaturvedi je uložio žalbu lokalnom sudu za potrošače u Mathuri protiv Odjeljenja severoistočne železnice Indijskih željeznica i, poslije 100 saslušanja, sud je donio odluku u njegovu korist, naloživši Železnici da plate kaznu od 15.000 rupija (188 dolara) uz 12 odsto kamate, prenosi RTS.

Prema presudi, ukoliko mu se iznos ne uplati u roku od 30 dana, kamata će porasti na 15 odsto.

Presuda je slatka osveta za Čaturvedija.

- Energija i vreme koje sam izgubio boreći se sa ovim slučajem jednostavno nemaju cijenu - rekao je.

Slučaj naglašava preopterećeni sudski sistem Indije, gdje oko 40 miliona slučajeva "guši" sistem. Poznato je da je sudovima potrebno i od 10 do 15 godina da se donesu presude.

Ono što je iznenađujuće je Čaturvedijeva upornost, uprkos relativno malom novčanom iznosu oko kojeg se sporio, što ga je dovelo i do vrhovnog suda - kada je slučaj prvobitno bio odbačen.

Njegova porodica je pokušala da ga ubijedi da je to besmisleno i gubljenje vremena i novca, iako se sam zastupao i tako nije imao troškove pravnog postupka, ali on je bio uporan.

- Nije bitan novac. Ovde je isključivo riječ o borbi za pravdu i borbi protiv korupcije, tako da je vrijedilo - izjavio je indijski advokat.

Jednako iznenađujuće je i to što je "Indijska željeznica", najveći poslodavac u zemlji, odlučila da nastavi da se bori protiv ovog slučaja.

nezavisne.com

Tagovi: