Nađu (6) podižu baka i djed: Jede mast i hljeb, ima astmu, a u školu dolazi u blatnjavim čizmama

Djevojčicu su napustila oba roditelja, majka joj je otišla kada je imala pet i po mjeseci, otac joj je formalni staratelj, ali živi u Kraljevu sa novom suprugom

Šestogodišnja Nišlijka Nađa Mladenović Bilbija pridružila se ovih dana svojim vršnjacima u predškolskom odjeljenju OŠ "Miroslav Antić". Za razliku od ostalih mališana koji su stigli u pratnji roditelja, malu Nađu do škole je dovela baka. 

Dok su se ostala djeca šepurila u novoj garderobi, Nađa je u učionicu stigla u blatnjavim gumenim čizmicama. Njeni drugovi su u rančićima donijeli raznovrsne đakonije za užinu, a Nađa je sa sobom ponijela samo komad hljeba namazan mašću, jer otkako zna za sebe to joj je najčešći, a ponekad i jedini obrok.

Djevojčicu su napustila oba roditelja, majka joj je otišla kada je imala pet i po meseci, otac joj je formalni staratelj, ali živi u Kraljevu sa novom suprugom. Ostali su joj samo "bakica" i "dekica" kako iz milošte zove roditelje svoga oca Slavicu i Svetomira.

Ovo dvoje ljudi koje su pritisle godine, trude se da Nađi budu drugi roditelji, ali im to nije nimalo lako jer žive od Slavičine skromne penzije i Svetomirovih socijalnih primanja.

Međutim, novčana oskudica nije najveća muka ove porodice, već to što životare u udžerici od blata, punoj vlage koja pogoršava Nađinu astmu, što se kupaju u koritu, što djevojčica mora u poljski klozet i što je njihov namještaj odavno zreo za deponiju.

Da zlo bude veće, djevojčica mora svakog dana da prepješači skoro pet kilometara poljskim putem, a zatim prometnom saobraćajnicom kako bi stigla do škole i to u pratnji bake koja se pomaže štapom.

A mala Nađa se ne žali na svoj život jer za drugi ne zna. Društvo je prvi put stekla kada je pošla u predškolsko. Zahvaljujući drugovima, njihovim roditeljima i školi i njoj su počeli bolji dani.

Tagovi: