Nabavka sirovina i dalje veliki problem njemackih proizvođa

Nabavka sirovina i poluproizvoda bila je i u julu veliki problem njemačkih proizvođača, pri čemu je 73,3 odsto anketiranih kompanija navelo da je trpilo uska grla u snabdjevanju u odnosu na 74,1 posto u junu, rezultat je najnovijeg istraživanja instituta IFO. 

Pored fundamentalne nestašice elektronskih komponenti, problemi u globalnoj logistici, posebno u brodskom transportu, nastavljaju da povećavaju probleme sa snabdjevanjem - kaže Klaus Volrabe, šef za istraživanja u IFO-u, prema saopštenju minhenskog instituta dostavljenog Tanjugu.

Situacija u osnovnim njemačkim proizvodnim industrijama i dalje je kritična.

Udio kompanija u elektro i u elektronskoj industriji, među proizvođačima mašina i opreme i u automobilskoj industriji, koje kažu da ne dobijaju sve materijale i poluproizvode neophodne za proizvodnju ostao je na visokih 90 odsto.

Nema znakova da je u narednim mjesecima vjerovatan znatniji oporavak nabavke ključnih materijala - dodaje Volrabe.

Situacija među proizvođačima pića se osjetno pogoršala – pogođeno je 70,5 odsto kompanija u odnosu na 47,9 odsto u junu.

Nasuprot tome, u industriji odjeće su ove poteškoće ublažene, pri čemu je 64,1 odsto kompanija izvjestilo o problemima s nabavkom naspram 81,7 procenata u junu.

Poizvođači osnovnih metala su, sa udelom od 30,5 odsto, izgleda imali najmanje problema s nabavkom materijala. 

capital.ba