Mladić iz BiH pred sudom zbog smrti mladog Sirijca

Pred sudom u Salcburgu danas se pojavio državljanin BiH (21) koji se tereti da skrivio nesreću sa smrtnim ishodom, u kojoj je život izgubio mladi Sirijac.

U istoj nesreći povrijeđena je i suvozačica, koja se danas pojavila pred sudom u svojstvu svjedoka.

Prvi je na pitanje sudije odgovarano optuženi, koji je izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo, ali je istovremeno rekao da nije vozio 120 km/sat, koliko je vještak utvrdio:

- Da, jesam, djelimično sam kriv. Ali, nisam vozio 120 km/sat, nisam išao tako brzo - rekao je on dodavši da osjeća veliku krivicu zbog prijateljeve smrti, kao i činjenice da je djevojka, koja je s njima bila u automobilu, bila teško povrijeđena.

Inače, mladić je priznao da je u vrijeme nesreće svega par mjeseci imao vozačku dozvolu te da nije bio iskusan. Takođe, naveo je da je tu noć padala jaka kiša, što je dodatno otežalo uslove na putu.

Na današnjem ročištu svjedočila je i djevojka koja je bila povrijeđena, a koja je rekla da se ničeg ne sjeća, te da se samo odjednom probudila u bolnici.

Naime, iako se nesreća dogodila avgusta, 2022. godine, tek sada je utvrđeno da je do nesreće došlo zbog prekormjerne brzine, usljed koje je vozač iz BiH izgubio kontrolu nad vozilom.

Sve se desilo u blizini mjesta Zalfelden, a jedna od otežavajućih okolnosti bila je kiša koja je padala tu noć.

Poznati austrijski vještak Gerhard Kronreif, koji se i danas pojavio na sudu, utvrdio je da je mladić vozio najmanje 120 km/sat. Da je brzina bila 70 km/sat, ovako teška nesreća bi bila izbjegnuta, stoji u njegovom izvještaju.

 

Tagovi: