Ministarstvo odredilo nadležnost za „heksan“

Za prisustvo opasnih hemikalija u naselju Kotorsko kod Doboja oglasilo se i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i naložilo Glavnom republičkom zdravstvenom i sanitarnom inspektoru i Glavnom republičkom urbanističko-građevinskom i ekološkom inspektoru da preduzmu aktivnosti iz nadležnosti za zbrinjavanje i uklanjanje „heksana“.

U dopisu, potpisanom od strane ministra Srebrenke Golić, inspektori su obavezani su da o preduzetim aktivnostima obavijeste ministarstvo. Tako su, nakon što su se članovi neformalne grupa građana „Uklonite heksan iz Kotorskog“ obratili na četiri adrese nastojeći da utvrde ko je nadležan za rješavanje problema prisustva opasnih hemikalija i pokušaja da utvrde ko ima nadležnost za postupanje u zbrinjavanju opasnih hemikalija iz bivše fabrike suncokretovog ulja „Bioil“ u Kotorskom kod Doboja, dobili informaciju da je to Inspektorat RS.

Prije ministarstva prvi se oglasio Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u čije ime je direktor Srđan Todorović naglasio je da shodno Zakonu o upravljanju otpadom oni nemaju nadležnost, već je ona isključivo u domenu rješavanja od strane nadležne republičke ili lokalne inspekcije, kao i nadležnog ministarstva.

Gotovo isti odgovor stigao je i od vlasti Grada Doboj, koje su naznačile da oni ne snose odgovornost za nastanak problema niti imaju formalnu zakonsku obavezu za njegovo rješavanje. Ali, izražena je spremnost gradskih vlasti da, eventualno u  saradnji sa drugim organima i institucijama učestvuju u rješavanju problema koji je trenutno glavni, ne samo Kotorana, već i problem i potencijalna opasnost za stanovnike susjednih naselja Johovca, Foče, Šešlija, Bukovca, Velike Bukovice i Rudanke, kao i naselje sa druge strane rijeke Bosne Osječana, Bušletića i Kožuha.

- Zahvaljući ljudima iz Kotorskog i sa jedne i druge strane ceste koja dijeli naselje na dva dijela zajednički se borimo da riješimo ovaj problem i uklonimo hemikalije iz naselja. Nadamo se, čak smo uvjereni da ćemo pobijediti, odustati i umoriti se nećemo – riječi su predsjednika MZ Kotorskog i člana grupe Mehmeda Trnjanina.

Za 28. juni, koji se obilježava i kao Dan grada, jer je tog datuma “Dubrovačkom poveljom” 1415. godine u pisanim tragovima prvi puta pomenut Doboj, najavljena je i Ulična akciju Kotorana u gradu.

- Ispred TC Konzum od 11 sati dijelićemo informativne letke građanima i u razgovoru im približiti problem, tražićemo da nas podrže i prate našu borbu – kaže član grupe mladih Nevena Rodić.

Lj. Đurić

Tagovi: