Migranti bježe iz kampova u FBiH preko Srpske

Pripadnici MUP RS, Policijske uprave Doboj i Jedinice žandarmerije, su početkom ove nedjelje zaposjeli više punktova na ulazu u Doboj iz pravca Federacije BiH, kako bi spriječili kretanje migranata kroz RS u namjeri da se dokopaju granice sa Hrvatskom, a zatim i zemalja zapadne Evrope.

Oni kontrolišu ne samo most na Vili, već i sporedne puteve koji spajaju područje Doboja sa federalnim opštinama Doboj Jug i Usora, jer krijumčari ili migranti sami u gupama, imaju uhodane kanale puta do granice BiH i Hrvatske.

Iako vlasti u Federaciji o tome ne izvještavaju, riječ je o migrantima koji iz Mostara, a većim dijelom Sarajeva bježe iz tamo formiranih kampova, gdje su početkom decembra prebačeni iz Bihaća.

Njihova ruta na ulasku u RS je preko Zenice, odakle u teško prohodnom planinskom području Vučija planina stižu do srpskih naselja u opštini Teslić. U njima prave probleme, prociraju stanovništvo, pljačkaju i useljavaju u vikendice i kuće dok čekaju “vezu” za prebacivanje do granice. Meta su im objekti gastarbajtera, koji zbog pandemije nisu bili u mogućnosti doći u BiH iz zemalja u kojima rade. Policiji su se sa tim problemom obraćali i mještani nekoliko teslićkih naselja.

Prvo je na udaru Blatnica, gdje su, prema izvještaju Policijske uprave Doboj, 2. maja obili prodavnicu, odakle su ukrali alkoholna i bezalkoholna pića, a zatim su obili jednu vikendicu, gde su se smestili do poziva mještana policiji i njihove intervencije. Migranti su predati Službi za poslove sa strancima, Terenskom centru Doboj, kao i tri dana kasnije još četiri migranta u Rastuši.

O problemima sa migrantima u Tesliću oglašavala se i PU Doboj, saopštivši i prije dva dana da su Okružnom tužilaštvu Doboj podnijeli prijavu protiv četiri migranta iz Alžira za krivična djela “Teška krađa” i “Protivpravno useljenje”.

Mještani naselja Teslića nisu zadovoljni reakcijom nadležnih zbog uznemiravanja i štete koju im prave migranti, te putem društvenih mreža na lokalnim portalima najavljuju da će se sami organizovati i sukobiti se sa migrantima da bi se zaštitili.

FEDERACIJA

Mještani dobojskog prigradskog naselja Miljkovac, sa kojima su migranti stupali nu kontakt raspitujući se za pravac kretanja prema Derventi i Brodu, kažu da su im oni otkrili da bježe iz kampa Ušivak kod Sarajeva. Rekli su im da su bez problema magistralnim putem došli do Zenice i Nemile, a zatim planinskim putem do Teslića, ponovo ušli u FbiH u opštini Tešanj i u RS kod bivšeg Zoološkog vrta na područje Doboja. Kao i to da kroz FBiH nemaju problema sa kretanjem, ali da se moraju kriti od policije u prolasku kroz RS.

Lj. Đurić

Tagovi: