Maturanti u Srpskoj i ove godine bez ekskurzija

Maturanti osnovnih i srednjih škola u Srpskoj i ove školske godine ostaće najvjerovatnije bez ekskurzija, jer, kako kažu nadležni, u ovom momentu đačka putovanja bi predstavljala znatan rizik i ne treba ih organizovati.

Direktori ovih obrazovnih ustanova ističu da je zdravlje đaka na prvom mjestu, te da će učenici ostati uskraćeni za posjetu nekoj od evropskih metropola.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazao je da je ovo druga godina zaredom kad maturanti neće imati ekskurzije. 

"Mi smo ranijih godina uglavnom đačke ekskurzije spovodili od septembra, ali ove godine, kao i prošle, ne možemo da idemo upravo zbog pandemije", kazao je Bajić za "Nezavisne novine".  Dodao je da im je jedino preostalo da sačekaju april i maj naredne godine, te da, ukoliko se popravi epidemiološka situacija, krenu sa  organizovanjem ekskurzija. 

Da će ove godine maturanti ostati uskraćeni za putovanja u Italiju, Španiju ili Grčku, smatra i Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina.

"Većina srednjih škola sa našeg područja ranijih godina ekskurzije je spovodila u septembru", kazao je Đurić za "Nezavisne novine".  Dodao je da  sigurno đacima ostaje žal što neće ove godine otići na ekskurziju u neku evropsku metropolu, ali učenici su svjesni trenutne situacije. Kako kaže, i dalje je nepoznato da li će biti izvođene ekskurzije u maju ako se situacija ne normalizuje.

Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj,  ističe da u ovoj regiji nisu planirane ekskurzije.

"Ništa ne radimo po tom pitanju, niti djeca očekuju da će ove godine biti organizovana maturska putovanja", kazala je Vasiljević Stokićeva za "Nezavisne novine" i dodala da ekskurzije treba ostaviti za potpuno sigurna vremena. 

Da u ovoj godini neće biti putovanja ni za osnovce, kaže i Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

"Zbog epidemiološke situacije preporuka je da se ekskurzije ne organizuju, tako da mi to poštujemo", kazao je Nadaždin za "Nezavisne novine". Ističe da su osnovci ove regije ranijih godina putovali u Srbiju, ali budući da je već nepune dvije godine pristutna pandemija, đaci su se uželjeli druženje. 

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske  kažu  za "Nezavisne novine" da su uputili dopis osnovnim i srednjim školama na osnovu dostavljenih mjera i preporuka Instituta za javno zdravstvo RS, a koje su vezane za sprečavanje širenja virusa korona u školama. 

"Budući da se bliži vrijeme organizovanja i realizovanja maturskih ekskurzija u osnovnim i srednjim školama, a imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske je da bi iste u ovom momentu predstavljale  znatan rizik te da ih ne bi trebalo organizovati", kazali su iz nadležnog  ministarstva. 

Dodaju da organizovane posjete učenika kulturnim institucijama i jednodnevni izleti se mogu realizovati ukoliko se organizuju pojedinačno za učenike jednog odjeljenja uz maksimalno poštovanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

(Nezavisne)