Marš za žrtve korupcije: Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije policija štiti korupciju

Povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u Sarajevu je održan Marš za žrtve korupcije. Dok su u Sarajevu građani marširali za žrtve korupcije, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu policija štiti korupciju.

Marš za žrtve korupcije počeo je u 9 do 12 ispred Vječne vatre u Sarajevu, a završio na Trgu Bosne i Hercegovine ispred Parlamentarne skupštine BiH. Na početku Marša direktor Centra za razvoj medija i analize Eldin Karić dao je podršku građanima mostarskog naselja Uborak koji na Međunarodni dan borbe protiv korupcije trpe policijsko nasilje.

Prije svega želim da dam podršku stanovnicima mostarskog naselja Uborak, jer na današnji dan borbe protiv korupcije policija silom tjera građane koji se bune zbog nelegalnog odlagališta otpada. Na dan borbe protiv korupcije policija štiti korupciju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu tako što nad građanima koji se bore protiv korupcije provodi silu, rekao je Karić.

Stefan Blagić iz nevladine organizacije Restart iz Banja Luke kazao je da je brutalna represija policije HNK samo nastavak udruženog zločinačkog poduhvata kojeg banjalučka policija sprovodi na Trgu Krajine.

Političari su nam već davno uzeli prošlost, sada nam otimaju sadašnjost a budite sigurni ako ih pustimo otet će nam i budućnost, a otet će, boga mi, i budućnost naše djece, kazao je Blagić.

Organizatori su poručili  da bi BiH trebala da bude centralno mjesto u svijetu gdje bi se ovaj datum trebao obilježavati jer je malo država koje na ovaj način provode korupciju, a ne ulažu ni minimum sredstava da se to promijeni.

Sami ste svjedoci da se nakon afera Diploma, SOA, potkivanje, poslova Fadila Novalića te narko-kartela ništa nije u ovoj državi promijenilo. Akteri tih afera i dan danas obavljaju iste funkcije i na  svojim su radnim mjestima. Tužilaštvo i pravosuđe ne rade ništa a građani sve to uredno plaćaju i idu u zatvor zbog tri metra drva, kaže Karić.

Organizatori su između ostalog poručili da nema borbe protiv korupcije bez smjena svih članova CIK-a i imenovanja novih članova sa integritetom, profesionalnim i stručnim referencama, izmjena izbornog zakonodavstva kojom će se omogućiti transparentan izborni proces, sankcionisanja odgovornih za nepoštivanje odluka Evropskog suda za ljudska prava, smjene svih članova VSTV-a, revizije procesa zapošljavanja u posljednjih 15 godina, usvajanja izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, usvajanja Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije FBiH i izmjena i dopuna Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije na nivou BiH u pogledu da se status zviždača može dodijeliti svim građanima BiH te sankcionisanja odgovornih za nesprovođenje i neusvajanje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije na svim nivoima.

Zatraženo je i uvođenje antikorupcijskog obrazovanja u sve obrazovne ustanove u BiH te revizija rada svih obrazovnih ustanova u BiH sa akcentom na izdavanje diploma.

Na Maršu za žrtve korupcije govorio je i prijavitelj korupcije iz Sarajeva Sanjin Sinanović, koji je kazao da sve dok je ovako mali broj građana koji se bore protiv korupcije ništa se neće promijeniti.

Možda je ovaj broj najbolji pokazatelj gdje živimo i kako nam je. Ja iskreno vjerujem sve dok nas ne bude u daleko većem broju nema neke značajnije promjene. Ja sam čovjek koji je podnio više krivičnih prijava protiv odgovornih lica u jednoj instituciji i nisam uspio da dobijem status uzbunjivača. Mogu da vam kažem prije ćete dobiti sedmicu na lotu nego status uzbunjivača. Iako sam dostavio na stotine dokumenata Agencija za borbu protiv korupcije, APIK, nije prepoznala moju dobru volju oni su rekli: “Da, vi ispunjavate sve uslove ali jednostavno to su prekrupne ribe da bi se protiv njih išta poduzelo”, kazao je Sanjin Sinanović, prijavitelj korupcije iz Sarajeva.

Dok policija HNK upotrebljava silu nad  građanima mostarskog naselja Uborak jer se bore protiv nelegalnog odlagališta otpada, u Sarajevu oko stotinjak građana marširalo je za žrtve korupcije.

U ostatku države Svjetski dan borbe protiv korupcije obilježava se skromno u krugu porodice.

(Zurnal.info, piše: A. Omerović)