"Ledeni armagedon" stiže u Evropu, čeka nas kolaps

Snježne oluje će se danas sručiti na Veliku Britaniju, a prognoze kažu da bi širom Engleske moglo pasti 38 centimetara snijega, piše Daily Mail.

Državni hidrometeorološki zavod Engleske najavljuje da će u iduća dva dana pasti obilan snijeg koji će poremetiti putni i vazdušni saobraćaj, a moguće je i da će neki ruralni krajevi zbog nevremena ostati i bez struje. Moguće je i da se u tim predjelima neće moći na internet preko mobilnog.

U četvrtak bi najgore mogli proći centralna i sjeverna Engelska. Britanski meteorolozi predviđaju da će jaki vjetrovi na područje od Stokea-na-Trentu u sredini zemlje do Durhama na sjeveroistoku donijeti mećave i više od 38 centimetara snijega, prenosi Jutarnji list.

Sky News piše da meteorolozi predviđaju da bi u Jorkširu na sjeveru Engleske snijeg mogao padati 31 sat u kontinuitetu.

Meteorolozi kažu i da će snježni pokrivač između srijede i petka prekriti veći dio Engleske, a da će pomenuti teški vremenski uslovi nastupiti u četvrtak oko 15 sati.

Temperatura izmjerena u utorak naveče bila je najniža ovogodišnja, a temperature će u naredna četiri dana ponovo pasti ispod nule. Živa u termometrima u seocu Kinbrace na sjeveru Škotske te je večeri pokazala -15,4 °C. To je n ajniža martovska temperatura koja je u tom mjestu izmjerena od 2010. naovamo. Engleski auto-klub je vozačima s istoka i zapada zemlje rekao da ne idu na put ako ne moraju.

Vijesti o snježnom nevremenu koje će u narednim danima zadesiti dobar dio Britanije dolaze nakon što je u srijedu na jugu Engleske zabilježeno 15,4°C ispod nule. Desetine avionskih letova su otkazane zbog niskih temperatura. Spomenuti je minus najniža temperatura koja je ove godine izmjerena na jugu Engleske. Niske temperature i snježni nanosi doveli su do privremenog zatvaranja aerodroma u Bristolu.

 

Tagovi: