Kurs o voćarstvu za penzionere u Doboju: Voćnjak tjera crne misli

Umjesto na partiji velikog šaha u parku, najstarije Dobojlije okupile su se u petak na kratkom kursu o voćarstvu, koje je za njih organizovalo lokalno Udruženje penzionera, a zatim su u voćnjaku svog kolege Ilije Misića iz prve ruke naučili kako se vrši orezivanje voća i njegovo održavanje.

- Daleko je bolje otići u prirodu, družiti se s voćem, družiti se s pčelama, nego sjediti uz televiziju, uz kafu i biti u nekim crnim mislima - smatra Rajko Gligorić, predsjednik dobojskog Udruženja penzionera.

Njegovo mišljenje dijeli i Ilija Mišić, koji je prije deset godina podigao svoj voćnjak.

- Za mene je rad lijek, kada me nešto u životu spopadne ja radim i u tome nađem utjehu. Na kraju krajeva to treba i voljeti, ja volim kada uzmem makaze i odem u rezidbu, kada u jesen berem, slažem plodove. Imam jabuku, šljivu, krušku viljamovku, oko tri hektara - pohvalio se Ilija Mišić.

Da odlazak u penziju ne bi značio i prestanak svih radnih aktivnosti, mnogi penzioneri se počnu baviti voćarstvom, a savjete sami traže u literaturi ili od stručnjaka koji organizuju kurseve.

- Ja sam došao do zaključka da je dosta lijepo baviti se vinogradarstvom, ono traži da čovjek radi, da je vrijedan, a kada dođe do berbe to su lijepi pokazatelji. Imam vinograd od 160 čokota i donese pristojan prinos - priča penzioner Mladen Mutić, koji živi u Doboju, ali s ponosom ističe da je s Korduna.

Vremenske prilike trenutno ne idu na ruku voću, poručuju agronomi, jer je promjenljivo te voćare početnike upozoravaju na opasnosti koje prijete šljivama, jabukama, kruškama…

- Najveća opasnost su proljetni mrazevi, ne toliko u cvjetanju, nego kada biljka zametne plod. Cvijet može da izdrži i do -2,5 stepeni, međutim mladi plodovi već na -0,5 izmrzavaju - poručio je Aleksandar Popović, viši stručni saradnik za voćarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

(IZVOR: Nezavisne)