Krvavi turizam: Uzgaja lavove za lov i pozira sa njihovim leševima

Dejvid Vat jedan je od najpoznatijih svjetskih lica u groznoj industriji zbog koje je više od 1,7 miliona životinja zaklano za zabavu tokom ove decenije.

Na internet su dospjele fotografije ovog 72-godišnjeg Engleza kako pozira pored lavice koju su turisti ubili na njihovom turističkom aranžmanu sa "Ndunom Safarijem", u kom Vat radi kao međunarodni menadžer prodaje.

Stručnjaci kažu da životinje koje se uzgajaju za lov u zatvorenim prostorijama nisu starije od tri ili četiri godine, navodi "Miror".

Firma reklamira lov na lavice i mlade mužjake čava za koje je rečeno da su "pristupačni" i da je to najbolji "lov koji ćete ikada imati" i hvali se Vatovim "višegodišnjim iskustvom putovanja i rada u Africi".

- David će sa zadovoljstvom srediti potrebnu papirologiju kako bi vašu pušku doveo u Južnu Afriku i pružio vam detaljni vodič, reklamira se ova firma.

Firma nudi 40 vrsta za lov, a naknade za trofeje kreću se od 240 funti za babune do 2.800 funti za žirafu. Cene lavova, slonova, leoparda i nosoroga dostupne su na upit.

Poslednji trofej divljih lavova stigao je u Britaniju 2013. godine. Od tada svi trofeji su lavovi iz zatočeništva, pokazuje Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama.

Stručnjaci kažu da su lavovi na lokalitetu Nduna uzgajani u zatočeništvu u teško ograđenih rančevima.

- Lavovi su u netaknutom stanju i ne pokazuju nijedno "habanje" na telu koje bi očekivali na divljem lavu, rekla je Linda Park, direktorka organizacije "Voice for lions".

- Kakva je to osoba koja ubija sa osmehom na licu, zapitao se Edvardo Gonsalves, autor "Trophy Hunters Exposed, Inside the Big Game Industry" i osnivač kampanje za zabranu trofejnog lova.

Tagovi: