Krnji Ustavni sud BiH stavio van snage Izborni zakon RS

 Krnji Ustavni sud BiH stavio je danas van snage Izborni zakon Republike Srpske uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom navodno preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

U obrazloženju odluke se navodi da u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi mogla da se uspostavi ustavnost Izbornog zakona Republike Srpske koji je donijela Narodna skupština, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

"Osim toga, Ustavni sud je podsjetio da Izborni zakon BiH predstavlja `odluku institucija BiH", kao i da su entiteti po Ustavu BiH dužni da poštuju te odluke. Stoga je osporeni zakon u cijelosti stavljen van snage, a privremena mjera koja je donesena 24. jula 2024. godine prestala je da važi", ističe se u saopštenju.

Ovu odluku krnji Ustavni sud BiH je donio na vanrednoj plenarnoj sjednici odlučujući o zahtjevu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića i četiri delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

Odlučujući po apelaciji SDS-a, krnji Ustavni sud je utvrdio da je prekršeno pravo te stranke na slobodu udruživanja.

U saopštenju se podsjeća da je SDS-u u ovom slučaju odbijena prijava za učestvovanje na lokalnim izborima 2024. godine zbog nemogućnosti dostavljanja sopstvenog bankovnog računa.

Krnji Ustavni sud je zaključio da u ovom slučaju postoje objektivni razlozi za nemogućnost otvaranja računa, a to su "ekonomske sankcije koje su apelantu prije 20 godina nametnute odlukom Kancelarije za kontrolu strane imovine Američkog ministarstva trezora – OFAC".

U odluci se, između ostalog, navodi da su izrečene sankcije ekonomske, a ne političke prirode i da nisu imale za posljedicu zabranu učešća na izborima odnosno političko djelovanje apelanta.

Istaknuto je da se ovom odlukom krnjeg Ustavnog suda odlučuje samo da li je apelant, s obzirom na specifične okolnosti konkretnog slučaja i njenu ulogu na samoj političkoj sceni u BiH, trebalo omogućiti učestvovanje na izborima.

U saopštenju se dodaje da se SDS-u, striktno formalističkim tumačenjem i primjenom zakona od CIK-a, odnosno Suda BiH, ne smije ugroziti pravo na učestvovanje na izborima jer bi time bilo ugroženo njeno političko djelovanje samo zato što, iz objektivnih razloga, ne može da dostavi broj sopstvenog računa, ali je dostavila broj drugog računa otvoren po osnovu komisionog ugovora samo za potrebe finansiranja narednih izbora.

Glas Srpske

Tagovi: