Kovačević umjesto Gligorića na čelu dobojskog DNS

Dejan Kovačević je novi predsjednik Gradskog odbora DNS Doboj i na sinoćnjoj Izbornoj skupštini dobio je podršku svih prisutnih delegata.

Nakon dugogodišnjeg predvođenja dobojskog DNS, Slavko Gligorić nije više na čelu ove gradske organizacije. Prethodno je 30. marta napustio i poslanički klub te stranke u NSRS, gdje je zvanično poslanik izabran na listi dodojske regije na poslednjim opštim izborima u BiH 2018. godine.

"Borićemo se da DNS ovdje opstane, da bude prva stranka kako u Republici Srpskoj tako i u Doboju. Svi zajedno borićemo se za bolju i ljepšu Republiku Srpsku, da ona bude ekonomski jača, prosperitetnija i da mladi ljudi ne odlaze odavde. Mi se jednostavno borimo za bolju RS, bolji Doboj i bolji DNS. Nadam se da ćemo svi zajedno iduće godine slaviti. Kao što smo sa pjesmom odlazili u opoziciju,  tako ćemo sa pjesmom da slavimo kada pobijedimo slijedeće godine na opštim izborima", rekao je  Kovačević nakon izbora za predsjednika GO DNS Doboj.

Kovačević je, zajedno sa Mladenom Lazarevićem, predstavnik DNS u dobojskoj gradskoj skupštini i izabrani su na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju.

Što se tiče Gligorića, nije poznato da li se unazad dva mjeseca od napuštanja redova DNS priklonio nekom od drugih političkih subjekata ili je otišao u “političku penziju”, koju je takođe najavljivao kao jednu od opcija.

On što je izvjesno jeste da je on DNS napustio zbog neslaganja sa predsjednikom Nenadom Nešićem, iako ga je ovaj zbog pokazane vjernosti izvornoj stranci nakon cijepanja DNS krajem novembra prošle godine imenovao za potpredsjednika DNS, popred toga što ga je ostavio na čelu GO DNS u Doboju.

Međutim, već narednog mjeseca Nadzorni odbor Željeznica Republike Srpske, u kojem glavnu riječ vode kadrovi SNSD, smijenio je Gligorića sa mjesta v.d. generalnog direktora ŽRS.

Ipak, po mnogima koji poznaju dobojske političke prilike, ključni faktor razlaza bilo je to što je Nešić zamjerio Gligoriću zbog loših izbornih rezultata na ponovljenim izborima u Doboju, kada je ova stranka osvojila svega dva odbornička mjesta. Prema rezultatim poništenih izbora, DNS je trebalo pripasti tri mjesta, ali su uslijedili zahtjevi sa vrha stranke da i DNS traži ponavljanje izbora, sa čim se pritajeno Gligorić ipak nije slagao. Na kraju su im ponovljeni izbori donijeli jedno odborničko mjesto manje u Skupštini grada Doboja.

Za razliku od prethodnog perioda, kada su svih izbornih ciklusa i mandatnih perioda bili uz aktuelnu gradsku vlast predvođenu SDS, a kasnije “pereobučenu” u SNSD, DNS u Doboju nakon ovih poslednjih izbora je postao klasična opozicija.

Lj.Đ.

Tagovi: