Korona prekinula tradiciju dužu od vijeka i po

Popularne lančare i balerine neće se ove godine zavrtjeti u Prnjavoru i Derventi jer je epidemija virusa korona prekinula tradiciju održavanja vašara dužu od vijeka i po.

Praznik Preobraženje Gospodnje godinama je okupljao Prnjavorčane rasute po cijelom svijetu koji bi se tih prazničnih dana sastajali, družili, zapjevali i trgovali na tradicionalnom vašaru, koji je ove godine trebalo da bude održan 108. put, ali je ustuknuo pred koronom, koja mjesecima ne posustaje, piše Glas Srpske.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš rekao je za “Glas Srpske” da nema mogućnosti da vašar ove godine bude održan onako kako je to bilo ranije.

- Ne usuđujemo se da dopustimo organizaciju vašara jer bi taj događaj mogao stvoriti neka nova žarišta. Vašarski dani počinjali su 18. avgusta, a ove godine neće biti ništa - kazao je Tomaš.

Dodao je da, s obzirom na to da je Preobraženje slava opštine, tradicionalnog slavlja takođe neće biti.

- Biće održana služba u crkvi, ali neće biti litije kroz grad. Prisjetićemo se poginulih boraca i povodom ovog značajnog datuma dodijelićemo nagrade i priznanja najzaslužnijima - istakao je Tomaš.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u ovoj opštini, Tomaš je kazao da je Prnjavor kroz najteži period prošao prije 20 dana kada su dnevno imali dvocifren broj zaraženih, te da se trenutno situacija smiruje.

Nakon svetkovanja u Prnjavoru, lančare, balerine i prodavci raznih đakonija preselili bi se u susjednu Derventu. Za svakoga ko je bar jednom u životu oko Velike gospojine boravio u Derventi, tradicionalni vašar, koji je ove godine trebalo da bude održan 169. put, prva je asocijacija na tu opštinu u Posavini.

Prvi derventski vašar održan je još u doba turske vladavine, a manifestaciju koja svake godine okupi desetine hiljada ljudi iz cijele Republike i svijeta nisu ugasili ni ratovi, iako je bilo prekida jer, kako ona narodna kaže, “dok se gine, kolo se ne igra”. Uprkos ratovima, Derventa se digla iz pepela, a lančara ponovo zavrtjela u gradu na obali Ukrine.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je za “Glas Srpske” da je tužno prekidati tradiciju, ali da ove godine nema izbora.

- Na našem vašaru okupljalo se i po 50.000 ljudi. Vašar je izazov na koji u vrijeme pandemije ne bismo smjeli ni pomisliti i naš zaključak će biti da poštujemo mjere nadležnih i da sačuvamo zdravlje stanovništva, pa vašara neće biti - kazao je Simić.

Zbog epidemiološke situacije i 55. Kočićev zbor biće drugačiji nego ranije, pa će zbog korone izostati tradicionalno zborovanje u Stričićima i bodljavina bikova.

Akvarelistička kolonija

Tradicionalno druženje ove godine izostalo je i na Akvarelističkoj koloniji “Sava” u Brodu, jednoj od najpoznatijih u regionu, koja je održana 41. put. Kolonija je osnovana s ciljem da se zabilježe ljepote posavskih predjela, da se istakne “eko značaj” rijeke Save, ali i zbog druženja i razmjene iskustava slikara. Ove godine predstavljeni su samo radovi prošlogodišnjeg saziva ovog likovnog skupa, u kojem je učestvovalo 19 slikara iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Tagovi: