Klima se promijenila, na sceni je nezapamćena suša sa sve češćim olujama

Klima se promijenila i zaprijetila ljudima zbog njihovog dugogodišnjeg  nemilosrdnog obrušavanja na prirodu. To najbolje pokazuju statistički podaci Javnog preduzeća „Protivgradna preventiva Republike Srpske“, koji u najmanju ruku upozoravaju.

Ova godina je izrazito sušna, sa nezapamćeno malom količinom kiše, ali na drugoj strani u gradonosne oblake ispaljeno je gotovo dvostruko više raketa u odnosu na dvadesetogodišnji prosjek.

Tihomir Dejanović, direktor „JP Protivgradna preventiva Republike Srpske“, čije je sjedište u Gradišci kaže da smo svjedoci sve češćih oluja, nezapamćenih u ljetnim mjesecima na ovim područjima.

 

 

- Dovoljno je istaći da smo do sada u prosjeku imali 22 dana godišnje sa dejstvima, a u ovoj godini smo već djelovali raketama 25 dana. U proteklih 20 godina prosječno smo za ta 22 dana sa dejstvima trošili 750 raketa, ove godine za 25 dana smo ispucali 1359 protivgradnih raketa. Spasili smo domaću poljoprivredu, slika je potpunija kada pogledamo katastrofalne štete u Hrvatskoj i Srbiji. Doduše, zabilježene su manje štete  na području Dervente, Šamca, Prijedora i južno od Trebinja prema Dubrovniku, odnosno na ulaznim područjima, gdje nema protivgradne zaštite - kazao je Dejanović.

Izrazito visoke temperature vazduha u kontinuitetu koje prevazilaze sva prosječna mjerenja, i koje svake godine obaraju rekorde, svaku kišnu oblačnost pretvaraju u kumulonimbuse, prepune grada.

Ove godine zabilježen je samo jedan slučaj kada je kiša padala tiho cijelu noć, u narodu poznatija kao rodna kiša. Dejanović objšnjava ovaj prirodni fenomen.

- Svjedoci smo brzih promjena vremena sa jakim olujnim vjetrovima, koje nisu karakteristične za naše područje. Kiša se u tim slučajevima izlučuje u kratkom vremenskom periodu u ogromnim količinama, za sat-dva i preko 30 litara kiše po kvdratnom metru što izaziva probleme i u gradskim urbanim sredinama, a i u poljoprivredi i selima gdje dolazi do bujica i pojave klizišta - naglašava Dejanović.

 

 

Meteorolozi ne vide skorašnji kraj sušnog perioda, ali u „Protivgradnoj preventivi RS“ su maksimalno obazrivi kada je u pitanju zaštita od grada. Na stanju ima 2550 raketa , a prije mjesec dana nabavljeno je hiljadu litara reagensa, koji se koristi za rad prizemnih generatora. Aktivna sezona zaštite od grada traje do 15. oktobra, a sudeći prema ćudima atmosfere u pvom dijelu sezone, mjesta za opuštanje nema. Sve anomalije i nelogičnosti u atmosferi su, smatraju stručnjaci, posljedica katastrofalnog djelovanja ljudi na prirodu. Da li je moguće te posljedice eliminisati ili barem ublažiti, teme su za stručna sučeljavanja, pogovoto u vrijeme nakon završetka aktivne sezone zaštite od grada.

 

B.Grgić