Klasteri poboljšali plasman dobojskih poljoprivrednika

Plasirati paradajz, paprike, krastavce i druge kulture na police velikih marketa je za male proizvođače bila nemoguća misija, kažu poljoprivrednici jer im veliki igrači niskim cijenama zagorčavaju život, ali udruživanjem u klastere sada im se otvaraju vrata na koja su ranije bezuspješno kucali.

"Nemoguće je bilo, pitala sam, ali oni kažu da mogu kupiti duplo jeftinije, a to je sve uvoz. A nama se ne isplati spuštati cijenu jer imamo i mi puno ulaganja i puno rada, u plasteničkoj proizvodnji pogotovo. Naš paradajz, mi radimo dvije sorte, sada je bio marka i 1,5 KM, mislim da je to neka realna cijena, da ne može jeftinije", kazala je Azemina Bećirbašić, predsjednica Udruženja "Dobor kula" iz Vukosavlja.

Tatjana Stevanović, direktorica Poljoprivredne zadruge "Eko-plod" iz Modriče, koja okuplja proizvođače iz dobojske regije, kaže da je inače poljoprivrednim zadrugama jako teško da izađu na tržište jer veliki igrači diktiraju cijene, pišu Nezavisne.

Prije godinu dana u Doboju je osnovan klaster koji okuplja poljoprivrednike iz Doboja, Modriče, Vukosavlja, Petrova, a juče su oni svoje proizvode koje su uzgojili u plastenicima i na otvorenom predstavili ne samo Dobojlijama, nego i resornom ministru i načelnicima lokalnih zajednica iz kojih dolaze.

"Klasteri su u stvari organizacije malo šire od zadruga, koje objedinjuju sve one subjekte ili faktore iz oblasti poljoprivredne proizvodnje na nekom geografskom području. Njih ima sedam u RS, koliko ima i kancelarija Ministarstva poljoprivrede, tako smo to regionalno i postavili. Mi trenutno imamo oko 5.500 proizvođača u okviru ovih sedam klastera i oko 60 raznih udruženja, zadruga, poljoprivrednih preduzeća", izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, tokom posjete Doboju. 

Da im je udruživanje u klaster poboljšalo plasman, svjedoče i proizvođači.

"Klaster nas je reklamirao, ima i internet stranica 'Plodovi sela' i sve na kućnoj adresi prodamo. Uzajamno se pomažemo i ide super", rekla je Azemina.