Karcinom grlića materice godišnje u BiH ugasi oko 150 života

 Rak grlića materice drugi je najsmrtonosniji karcinom koji pogađa žene, u svijetu svake dvije minute odnese jedan život, a u BiH, prema nekim istraživanjima, godišnje od ovog preventabilnog oblika karcinoma umre oko 150 žena.

Naveli su ovo u razgovoru za "Nezavisne novine" specijalisti ginekologije povodom Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice, koja je počela juče, a istakli su da je zabrinjavajuće da BiH spada u zemlje s visokom incidencom ovog oblika karcinoma.

Kako je u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao Miroslav Popović, specijalista ginekologije i akušerstva u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS), prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) čak 12 odsto smrtnosti kod žena je izazvano ovim oblikom kancera.

- Ovaj karcinom je na drugom mjestu po smrtnosti od malignih bolesti kod žena, odmah poslije karcinoma dojke. Kada je riječ o Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, godišnje se broj novootrkivenih slučajeva kreće oko 180, a umrlih oko 50 - rekao je Popović, dodajući da je karcinom grlića materice u 99 odsto slučajeva uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV).

- On se prenosi polnim putem, a najčešće napada pacijentkinje koje su u reproduktivnom periodu, žene između 25 i 60 godina - kazao je Popović, ističući da postoji aktivna i pasivna prevencija ove bolesti.

- Aktivna prevencija su pregledi i skrininzi, kojima se bolest otkriva u ranoj fazi, a ako se otkrije u toj fazi izlječivost je 100 odsto - rekao je Popović, dodajući da pasivnu prevenciju predstavlja vakcinacija protiv HPV-a, koja još nije uvedena u Srpskoj.

- Ovom vakcinom se vakcinišu djevojčice do 14. godine, a sad već i do prvog seksualnog odnosa. Ima i preporuka da se mogu vakcinisati i odrasli, ako je HPV test negativan - naveo je Popović. Naglasio je da se u UKC RS liječenje pacijentkinja koje boluju od ovog oblika karcinoma vrši zaokruženo, to jest koristeći istovremeno operativni način liječenja u kombinaciji sa zračenjem i hemioterapijom. 

- Nažalost imamo dosta slučajeva i spadamo u zemlje s visokom incidencom karcinoma grlića materice - rekao je Popović, navodeći da je budućnost liječenja ovog karcinom u vakcinaciji.

- Mi smo ušli u proces uvođenja HPV vakcina, koji je nažalost obustavljen. Značajno bi se pomoglo stanovništvu ukoliko bi se reaktivirao ovaj proces - zaključio je Popović za "Nezavisne novine".

Da je ovaj oblik karcinoma moguće spriječiti prevencijom, za "Nezavisne novine" je potvrdio i Enis Hasanović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, koji je naglasio da s obzirom na to da je rak grlića materice preventabilno oboljenje, onda je i jedan smrtni slučaj previše, a da prema nekim istraživanjima u BiH godišnje ima oko 150 smrtnih ishoda. Kako je pojasnio, ovo oboljenje je moguće prevenirati vakcinacijom, ali ona još nije dostupna u BiH.

- U KS je 2021. godine usvojen program vakcinacije s HPV vakcinom, ali još nije implementiran - kazao je Hasanović, dodajući da su u budžetu KS izdvojena sredstva u ove namjene, te da se ove godine planira ući u proces vakcinacije oko 1.000 djevojčica uzrasta od 11 do 13 godina.

Dodao je da će vakcinacije HPV vakcinom biti besplatna, a primaće se dvije doze.

- Primarna prevencija je vakcinacija, a postoji i sekundarna prevencija a to su pregledi i PAPA brisevi. Mi smo u toku prošle godine imali 15.493 uzeta PAPA brisa - zaključio je Hasanović.

Redovne kontrole

Rak grlića materice može se otkriti samo redovnim i pravovremenim kontrolama, poručili su iz Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica povodom Evropske sedmice prevencije tog karcinoma. Dodali su da je rak grlića materice najčešće maligno oboljenje ženskih polnih organa, od kojeg u svijetu umre jedna žena svaka dva minuta.  Elma Kuduzović, rukovoditeljka Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu, rekla je da je povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja, smanjenju stope obolijevanja i umiranja žena.

(Nezavisne)

Tagovi: