Jerinić: Vlada Srpske uplatila tranšu od 1.8 miliona KM

 Vlada Republike Srpske uplatila je danas gradu Doboju tranšu od 1.875.000 KM, zahvaljujući čemu će ova lokalna zajednica pokriti manjak od 30 odsto po osnovu pada poreskih prihoda, što je posljedica ekonomskih tokova usljed posljedica virusa korona, rekao je dobojski gradonačelnik Boris Jerinić.

Jerinić je, tokom pauze današnjeg sastanka lokalnog Privrednog savjeta, rekao novinarima da grad redovno servisira sve obaveze.

"Za sada još stojimo stabilno. Šteta je pad prihoda u iznosima do 30 odsto, što se tiče poreskih prihoda, a kada je riječ o neporeskim prihodima, mi smo na nivou od prošle godine. Trudimo se da nađemo rješenja i kroz ovu intervenciju svakako da će se stabilizovati budžet i da ćemo u narednom periodu izvršavati sve obaveze", izjavio je Jerinić.

On je naveo da iznos tranše Vlade Srpske pokriva pad lokalnih poreskih prihoda.

"To je jedna od najboljih i dobrih odluka Vlade Republike Srpske da se sredstva raspodijele shodno kriterijumima kako se raspoređuje PDV", istakao je Jerinić.

Jerinić je rekao da su se pojedina lokalna preduzeća relativno prilagodila poslovanju u uslovima epidemije virusa korona, od kojih su neka počela da šiju zaštitnu opremu, napravljen je i tunel za dezinfekciju, odnosno traže odgovarajuća rješenja da opstanu na tržištu, ali i svoje proizvode plasiraju van grada.

On očekuje da se Gradskoj upravi sa današnjeg sastanka Privrednog savjeta doznače određene smjernice.

Prema njegovim riječima, u okolnostima epidemije virusa korona šteta u privredi je još nesaglediva, ali najviše trpi sektor saobraćaja.

Auto-prevoznik Ratko Močić naveo je da je ova djelatnost stoodstotno devastirana od donošenja uredbe Vlade Srpske o obustavi prevoza putnika sve do 11. maja, kada je data dozvola.

"Trpimo totalne gubitke, ne možemo pokriti troškove održavanja", izjavio je Močić i zahvalio Gradskoj upravi Doboj, koja je finansirala prevoz učenikal, prenose agencije.

Močić je rekao da, iako posluju u gubitku, auto-prevoznici su prisiljeni da održavaju saobraćaj kako ne bi izgubili dodijeljene linije.

Vlasnik tekstilnog preduzeća Rankica Panić, koja je počela sa šivenjem zaštitne opreme, rekla je da i za ovu vrstu više nema narudžbi jer ne može doći do neophodnog materijala koji se uvozi, a i zbog nedostatka obrtnih sredstava.

"Ja sam uvijek bila optimista. Ne treba da šaljemo poruke da je sve stalo i propalo. Ne smijemo tako da se ponašamo. Mi moramo biti odgovorni ljudi koji traže rješenja zajedno sa lokalnom vlašću i Vladom Republike Srpske", rekla je Panićeva.

Panićeva je upozorila da su, osim privrednika, naročito pogođeni i radnici, od kojih je većina kreditno zadužena.