Izložba filmskih plakata

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje sutra, 12. novembra, sa početkom u 19 časova biće upriličeno svečano otvaranje Izložbe filmskih plakata.

 O izložbi:

Iako je u svijetu i u širem okruženju dugo prisutna praksa organizovanja izložbi filmskih plakata, izložba filmskih plakata se po prvi put realizuje u našoj umjetničkoj galeriji. Za izbor plakata poslužio je bogati fundus  filmskih plakata Centra za kulturu. Svi ti plakati su svojom umjetničkom formom i sadržajem obavještavali našu vjernu publiku o prikazivanju kod nas raznih filmskih ostvarenja nekoliko decenija unazad.

Iako je brojni fundus plakata omogućavao da izložba bude tematska i da se izbor plakata za izložbu izvrši: po žanru filma, vremenu nastanka, plakatima domaćeg ili stranog filma, filmovima za odrasle ili djecu (često animirani), plakati sa fotografijom ili crtežom… odlučili smo se da posjetiocima ponudimo šarolik spektar od 23 plakata različita po pristupu kreaciji, vizuelnom doživljaju istog, ali i nekim koji prosto podsjećaju na  uspješna filmska ostvarenja. Bogat fundus filmskih plakata našeg centra  obavezuje nas da u nekom narednom periodu predstavimo publici još neka veoma značajna dizajnerska ostvarenja filmskog plakata.

Svečano otvaranje izložbe i posjeta Galeriji u periodu trajanja izložbe realizovaće se u skladu sa protivepidemijskim mjerama zaštite građana od korona virusa.

Tagovi: