Izbori u Hrvatskoj: HDZ pobjednik, Mile Kekin ide u Sabor

Državna izborna komisija Hrvatske objavila je prve, nepotpune rezultate na 22 odsto obrađenih glasova i prema ovim podacima stranka Andreja Plenkovića HDZ trenutno vodi.

Naime, HDZ je osvojio 71 mandat, Restart 41 mandat. a Domovinski pokret 16.

Prema ovim rezultatima, Reformisti imaju pet mandata, Most četiri kao i Koalicija Možemo. Pametno/Fokus/SSiP i HNS imaju po jedan mandat.

Hrvati su danas glasali na parlamentarnim izborima. Od 7 do 19 sati građani su mogli glasati na više od 6.500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasalo se na njih 112.

Prema rejtingu stranaka uoči izbora, analitičari su ocijenili da će ovo biti najneizjvesniji izbori do sada, a kao favoriti su pominjani koalicija Restart, okupljena oko opozicione SDP Davora Bernardića, HDZ aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore, koji je stranku formirao nakon kraha na predsjedničkim izborima.

Ovi izbori su održani nekoliko mjeseci prije redovnog roka uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj. Neobično je i to što su ovi izbori održani u letnjem periodu, a poslednji rok za njihovo održavanje je bio decembar ove godine. Hrvatska ima nešto manje od 3,9 miliona birača.

Veliko iznenađenje izbora je Koalicija Možemo!.

"Ja sam se aktivno uključio tek prije mjesec dana u cijelu priču i mi smo sanjali o tome da imamo klub u Saboru, troje ljudi, međutim, evo, po ovim anketama smo to očito nadmašili i očito da je ljudima trebala jedna ovakva politička opcija”, ispričao je muzičar Mile Kekin.