Budžet Doboja: Iz minusa u plus prodajom imovine i jednokratnim plaćanjem obaveza građevinaca

Prodaja imovine Grada i jednokratno plaćanja rente građevinaca, umjesto na rate, dovela su Grad u suficit nakon prvog kvartala ove godine, iako je Doboj prošlu godinu završio sa budžetskim deficitom od deset miliona maraka.

Na ovaj način se u najkraćem može opisati budžetiranje Doboja, koje je pred odbornicima na posljednjoj sjednici Skupštine grada bilo na razmatranju u tri dokumenta.

Naime, razmatrani su i usvojeni Odluka o godišnjem budžetu grada Doboja za 2020. godinu, Izvještaj o izvršenju budžeta grada Doboj 01.01. do 31.03.2021.godine i Odluka o usvajanju rebalansa budžeta grada Doboj za 2021.godinu.

Prema izvještaju Odjeljenja ѕa finansije Grad Doboj je na kraju prethodne fiskalne godine ostvario deficit od 10,7 miliona maraka, ali je nakon prvog kvartala u ovoj godini u suficitu 2,5 miliona maraka.

Iz ovog Odjeljenja su, prezentirajući odbornicima podatke za prethodnu godinu na sjednici Skupštine grada u utorak, priznali da je stvarni minus veći od 14 miliona maraka, ali je zbog nemogućnosti knjiženja nepostojećih budžetskih sredstava deficit umanjen.

"Prihodi su ostvareni sa 81 odsto, a rashodi sa 93 odsto i to je razlog budžetskog deficita", pojašnjenje je iz Odjeljenja za finansije.

Finansijska dubioza bi, zasigurno, bila izraženija da Grad Doboj u prošloj godini nije podigao 14,5 miliona maraka. Sa značajnim zaduženjima, barem do sada nije nastavljeno i u ovoj godini, ali je ipak Grad „izašao“ iz minusa i po obračunu za prva tri mjeseca je, prema računici Odjeljenja za finansije, u plusu 2.550.401 marku.

Odnosno, Grad je u prvom kvartalu imao 12,5 miliona maraka prihoda i deset miliona maraka rashoda.

I ovdje je očito da se radi o vanrednim prihodima, odnosno ne radi se o povećanju redovnih prihoda i grantova, već je riječ o 1,5 miliona maraka kratkoročnog zaduženja za pokriće deficita iz prethodnih godina.

Još značajniji iznos je od prodaje gradskog građevinskog zemljišta, za koje je Grad inkasirao čak šest miliona maraka.

Na istoj sjednici SG usvojena je Odluka o rebalansu budžeta za tekuću godinu, koji je utvrđen na iznos od 61,8 miliona maraka, što je povećanje za 14 miliona maraka u odnosu na osnovni, prvobitni budžet za ovu godinu.

Do vanrednih, ranije neplaniranih prihoda, došlo se prodajom zemljišta i objekata u vlasništvu grada, omogućavanjem vlasnicima građevinskih preduzeća da umjesto na odgođeno plaćanje svoje obaveze plate jednokratno uz olakšice. Samo po tom osnovu grad je za tri mjeseca ove godine naplatio četiri miliona maraka.

Omogućavanjem investitorima, prvenstveno vlasnicima građevinskih preduzeća, da umjesto na deset godina u ratama svoje obaveze, umanjenjem za 30 odsto, plate jednokratno, Grad je u aprilu naplatio još 1,5 miliona maraka.

Prema računici Odjeljenja za finansije, u ovoj godini po tom osnovu Doboj će inkasirati 12,4 miliona maraka.

Lj. Đurić

Tagovi: