Igrao fudbal pet godina bez plućnog krila

Ante Vukušić, fudbaler ljubljanske Olimpije, nedavno je otkrio javnosti šokantan podatak. On je ispričao da je gotovo pet godina igrao fudbal bez dijela plućnog krila.

Naveo je da je imao problem da dođe do željene forme, a da je ljekarski pregled u Rusiji onda otkrio nevjerovatan podatak.

U saobraćajnoj nesreći zadobio je udarac u grudni koš, ali je tek naknadno otkriveno da je doživio ozbiljnu povredu.

"Igrao sam 2017. godine za ruski Tosno i ljekari su otkrili da sam živio i igrao četiri-pet godina sa jednim plućnim krilom! Kasnijom rekonstrukcijom došli smo do zaključka da mi se to dogodilo zbog saobraćajke koju sam davno sa suprugom imao na autoputu. Tada nisam pojma imao što se dogodilo, mislio sam da sam dobio udarac i da je to to, ali pokazalo se da sam ostao bez dijela pluća i da se tu nakupio vazduh. Ljekar u Rusiji koji me operisao rekao mi je da sam svojevrsni fenomen, da je s time i običnom čovjeku teško da živi, a kamoli sportisti", ispričao je nedavno u intervju za "Večernji list" Vukušić.

Igrač, koji je 2012. upisao i jedini nastup za reprezentaciju Hrvatske u kvalifikacijama za EURO, napomenuo je da je imao određenih problema, ali da nije ni slutio da je u pitanju ozbiljna povreda.

"Zaista mi je bilo teško da igram, pogotovo u ljetnim mjesecima kad je bilo vruće. Brzo sam se umarao, osjećao malaksalost, a nisam znao zbog čega je to tako. Ljekar mi je napomenuo i da se time gubi i na koncentraciji, jer nemate kiseonika u mišićima... Nije mu bilo jasno kako sam godinama mogao da igram".

Vukušić, koji sada ima 29 godina, morao je tada da donese važnu odluku.

"Tada je preda mnom bila odluka hoću li se boriti ili prekinuti karijeru. Sjeo sam sa svojom porodicom i dogovorio se da nastavljam. Operisan sam, pauzirao sam skoro pola godine i u tom razdoblju pomogli su mi vjera u Boga, molitva i najbliži. Sad sam zdrav i, sudeći prema ovoj sezoni, spreman za velike stvari", napomenuo je Vukušić, koji je sa Olimpijom završio sezonu na trećem mjestu slovenačkog šampionata, iza Celja i Maribora.
 

Mondo.ba