Gradska vlast u Doboju ne dozvoljava prijenos skupštinskih zasjedanja

Skupština Grada Doboja donosi odluke koje su vezane za građane i njihov grad, ali javnost o tome ništa ne zna, jer se nijedno skupštinsko zasjedanje ne snima i ne prenosi uživo.

Odbornik PDP-a u Skupštini Grada Doboja Olivera Đeorđević Nedić kaže da je nekoliko puta tražila odgovor na pitanje zašto se sjednice lokalnog parlamenta ne prenose, ali je za taj odgovor uvijek bila uskraćena i često ućutkana.

- Građani imaju pravo da znaju šta se dešava na Skupštini Grada, koje su to odluke koje donosimo i da li su one dobre za naš grad. Nijedna sjednica se do sada nije prenosila, niti oni imaju sluha za to. Ja sam u više navrata pokušala da pokrenem ovu problematiku ili da čak snimam preko svog telefona, ali me nikad nisu saslušali ni dozvolili da to sprovedem do kraja. Često su mi čak oduzimali riječ - rekla je Đeorđević Nedić za mojdoboj.info

Dodaje da ni oni mediji koji hoće da urade neki prilog ili priču sa skupštinskog zasjedanja često ostanu uskraćeni za to, jer se uvijek nađe neki izgovor zašto im to nije dozvoljeno.

- Čak i kada dozvole medijima da prisustvuju zasjedanju skupštine, obično se nađe problem sa akreditacijom. Ili nekima ne valja ili su neki mediji novi, pa ni ne dobiju tu potvrdu. Uglavnom gledaju kako da sabotiraju svaki vid medijskog eksponiranja rada Skupštine Grada Doboja - navodi Đeorđević Nedić.

Ističe da postoje i mogućnosti i sredstva samo kada bi gradska većina i gradonačelnik Doboja imali sluha. Ona dodaje da je i kroz amandmane prilikom usvajanja Nacrta budžeta Grada pokušala da obezbijedi sredstva za to, ali je uvijek bila odbijena.

- Moj prijedlog je bio da se sjednice prenose live, preko youtube kanala ili lokalnog medija Mislim da je za ovaj mali projekat potrebno svega 6.000 KM, što za ogroman budžet koji ima Doboj ne predstavlja veliki izdatak - kaže Đeorđić Nedić.

Potpredsjednik Skupštine Grada Doboja Miloš Bukejlović navodi da oni po Pravilniku o radu skupštine nisu dužni da prenose zasjedanje skupštine, te da za tim nema potrebe.

- Mi nemamo nikakvu obavezu da to uradimo. A ne branimo lokalnim medijima da uđu na skupštinu i vide naše zasjedanje. Smatram da odbornici zastupaju građane i da su oni ti koji treba da budu u toku sa tačkama dnevnog reda - rekao je Bukejlović.

Bukejlović tvrdi da nije tačno da je bilo incijativa da se pokrene projekat live prenosa sjednica. Ukoliko, ipak, jeste, on kaže da nije upoznat sa tim.

 

D. Eremija