Gradiški vašar je prošao, „Bolero“ ide dalje

Vašar je bio i prošao. Bez  ringišpila, tobogana, automobila na struju i raznih drugih čarolija vašar ne bi imao dušu. Kolona kamiona sa natpisima „Bolero“ dođe u Gradišku u prvim danima septembra, a posljednja ode. Mala Gospojina nezamisliva je bez blještavila i vesele graje Luna-parka „Bolero“, najstarijeg i  najvećeg u Republici Srpskoj i na Balkanu.

Iako su braća Budimlić, Alen i Denis, rođeni Gradiščani, Luna-park „Bolero“ je najmanje u gradu na Savi.

- Pakujemo se nakon gradiškog vašara i idemo u Banju Luku, gdje ostajemo dvije-tri sedmice. Ima nas po svim republikama bivše Jugoslavije. Jedna naša zabavna mašina je na šabačkom vašaru. Pratimo kalendare vašara, svetkovina i značajnih datuma i idemo u Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Bosnu... Nastojimo da djeca i omladina uživaju u čarima luna-parka baš kao što smo i mi uživali, - kaže Alen Budimlić.

Alen je zajedno sa bratom Denisom naslijedio biznis od oca Emada koga je malo ko u Gradišci oslovljavao po imenu. Za života je bio Bolero i danas se o njemu priča kao o dobrom čovjeku i velikom boemu.

Ova djelatnost nije ni jeftina, ni jednostavna. Razvijenija je na zapadu nego kod nas. Budimlići nastoje da što više dobrih ideja donesu i na naš teren.

- Na zapadu nabavljamo nove mašine, moramo uvijek nešto atraktivno da uvedemo kako nas ne bi pregazilo vrijeme. Sve naše mašine za zabavu su apsolutno sigurne i atestirane, o tome vodimo poseban račun.  Kad neko bilo gdje na Balkanu pomene „Bolero“, zna se o kome se radi - samouvjereno ističe Alen.

Budimlići ne strahuju za budućnost „Bolera“. Alen i Denis imaju četvero djece, nasljednici su tu. Posao je razvijen, mašinski park je ogroman i skup, pa nema stajanja. A mladi obožavaju blještavilo luna parkova.

- Ima li šta ljepše nego sa djevojkom otići u luna-park ili upoznati dragu osobu, pa sjesti na vrtešku ili ringišpil? Mnogi pamte prve poljupce baš iz okrilja luna-parkova. Potrebni smo mladima i nema stajanja. Teško je. Živimo nomadski život, ali kroz naše vene teče vrela krv puna dinamike. Odlazimo iz naše Gradiške, moramo zarađivati za život - kazao je Alen Budimlić, žureći da raspakuje elektro-ormar koji je davao dovoljno struje svim mašinama za zabavu tokom gradiškog vašara.

I ove godine kiša ih je i dočekala i ispratila iz Gradiške.  Zadovoljni su, tvrde, ponuđenim uslovima, ali i posjetom u Gradišci. Jesen je njihova, kalendar je ispunjen vašarima, „Bolero“ je već sutra u drugom gradu. Valja godišnje promijeniti desetak i više adresa.

Zanimljivo je da je Luna  park „Bolero“ nastao davne 1930. godine, preteča mu je bila istoimeni cirkus. „Bolero“ nije zabavljao djecu i odrasle samo na prostoru Balkana, već i u Izraelu, Zimbabveu, Libiji i drugim afričkim državama

B. Grgić