Grad Doboj se zadužuje 4,5 miliona KM

Dobojski odbornici usvojili su odluku o novom kreditnom zaduženju u iznosu od 4,5 miliona maraka. Kreditnim sredstvima finansiraće se izgradnja novog administrativnog centra, izgradnja sportske dvorane, nabaviće se i led rasvjeta.

Takođe, iz istih sredstava radiće se rekonstrukcija OŠ “Đura Jakšić” u Podnovlju, te fiskulturne sale u Boljaniću. Novca će biti i za sanaciju i asfaltiranje lokalnih puteva, objašnjava gradonačelnik Boris Jerinić.

– Grad Doboj radi, u gradu Doboju je niz infrastrukturnih projekata, sredstva su namjenska. Zaduženi smo 9,60 odsto da s ovim kreditnim zaduženjem ćemo biti zaduženi 14 odsto. Sve su to parametri koji govore da grad je stabilan i ima mogućnost, a Savjet opština i gradova je donio prijedlog da zaduženost ide i do 25 odsto, mi smo u zakonskom okviru – kaže Jerinić.

Budžet je stabilan, razloga za zabrinutost građani nemaju, uvjerava gradonačelnik. Jerinić objašnjava i da je prethodni kredit gradska uprava digla kako bi vratila stare kredite, pa su kamate, a i mjesečne rate, odnosno godišnje otplate, sada značajno niže.

Opozicionari ističu da je ovo još jedno kreditno zaduženje koje će dodatno opteretiti budžet grada.

– Grad je sa ovim kreditom zadužen više od 40 miliona maraka. Stiče se utisak da grad Doboj ništa ne može da uradi bez kreditnog zaduženja. Ciljevi koji su obrazloženi nisu opravdani, oni imaju finih stavki, međutim prioriteti nisu dobri, ne ulaže se u privredu, u dizanje privredne aktivnosti, ne ulaže se u nova radna mjesta, to znači nema gradske kase, a ni života na kraju krajeva – kaže odbornik PDP-a Slobodan Vasiljević.

Slično razmišlja i odbornik SP-a Vedran Gligorić.

– Sve je toliko providno da ne treba nikakav komentar dodatni, da u izbornoj godini imamo pet puta kreditno zaduženje to sve govori. Naravno da postoji opravdana bojazan da će ta sredstva biti utrošena u kupovinu glasova – kaže Gligorić.

Odbornici opozicije poručuju da nisu protiv realizacija projekata u gradu, ali su, kako kažu, protiv toga da se svi projekti finansiraju iz kreditnih sredstava, a da se najmanje ulaže u privredu. Odluku o novom kreditnom zaduženju podržalo je 26 odbornika, dva su bila protiv, a dva uzdržana. Rok otplate kredita je deset godina sa grejs periodom od godinu dana.

Elta TV

Tagovi: