Gostovčani u rodnom kraju

Dobojlije, Modričani, Šamčani i prognani Srbi sa područja Gostovića u opštini Zavidovići iz drugih gradova RS i Srbije, okupili su se juče na tradicionalnom zborovanju na Petrovdan u Čardaku, naselju iz kojeg su slijedom ratnih dešavanja izbjegli u decembru 1992. godine.

Liturgiju je u crkvi Sv. Nikole služio protojerej-stavrofor Zoran Živković, službujući sveštenik za opštine Zavidovići i Žepče, koji je nadležan i za manastire “Sveta Trojica”  u Vozući i “Sv. Pantelejmon” u Gostoviću.

- Pripremamo se za početak izvođenja glavnih radova na obnovi manastira “Sv. Pantelejmon”, u narodu poznati kao manastir “Udrim”. Nakon okončana arheoloških iskopavanja i istraživanja predstoji nam obiman posao, ali se nadamo da ćemo uz pomoć nadležnih u FBiH i RS, kao i naroda, obnoviti zdanje srušeno prije tri vijeka – rekao je Živković nakon završetka liturgije u Čardaku.

Na područje Gostovića, u predratna etnička srpska naselja Čardak, Vukmanoviće, Petkoviće, Pejiće, Drakuliće, Grabovicu, Tribiće, Priluk i druga, završetkom ratnog sukoba u BiH vratilo svega desetak srpskih porodica. Razlog tome je strah za bezbjednost i nemogućnost pronalaska posla, kako bi sebi obezbijedili egzistenciju za život, a i zbog toga što na ovom području praktično nema obnovljenih srpskih kuća.

Lj. Đ.

Tagovi: