Feridovo životinjsko carstvo začinjeno lovačkim pričama (FOTO)

Ferid Čatak iz Dubrava, sela u srcu Lijevče polja, poznat je na svim svjetskim meridijanima, prije svega po golubarstvu. Ferid je svjetski šampion sa jatom golubova  'Birmingham roller', vlasnik je i nekoliko titula prvaka Evrope, Danske i BiH.

Feridovi drugari lovci ga smatraju najboljim među njima,omiljen je u društvu, nenadmašan u istinitim lovačkim pričama kojima uvijek dodaje pikanterije, da budu sočnije i da se bolje pamte i prepričavaju.

Na prostranom veoma uređenom ranču u Dubravama na sve strane životinje. Pravo životinjsko carstvo. Golubovi, grlice fazani, paunovi, patke ukrasne koke i ćurke zagospodarili su svakim metrom uredno pokošenog dvorišta. Tu su i lovački psi, sa rodovnikom.

"Osim birmingera imam i indijske lepezanere, koji imaju širok rep, gaće i krunu. Rijetka su rasa. Tu su i arapski smejači, koji kad guču kao da se čovjek smije.Tu je i nekoliko vrsta ukrasnih kokošiju i ćurki, paunovi, nubijske pitome grlice, koje slijeću čovjeku na rame. Svake godine jedan par izleže mlade u saksiji za cvijeće, evo i sada. Imam i skupocijene patke mandarinke i karolinke, fazane i druge ptice", nabraja Ferid.

Važi za vrhunskog lovca i odgajivača pasa

U prostranim kavezima Ferid uzgaja rasne lovačke pse. Uzgajivačnicu je nazvao 'Biser Dubrava', poznata je i priznata u svijetu. U jednom leglu je osmero mladih, kučići još nisu ni progledali.

"Ženku sam pario sa vrhunskim mužjakom iz Cazina, izuzetnim svinjarem, uz čiju je pomoć odstrijeljeno preko 500 divljih svinja. Ovo je vrhunsko leglo sa izuzetnim genetskim materijalom", kaže Čatak, koji je i lovac oštrog oka i brze ruke.

Od svih lovaca u Dubravama i šire ustrijelio je najviše šakala i lisica, a nedavno je odstrijelio najneobičnijeg srndaća.

"Moja grupa je lani odstrijelila devet šakala, a pet je moj plijen. Od 26 lisica ja sam odstijelio više od pola. Odstrijelio sam i neobičnog srndaća, koji je proglašen ubicom. Rogovi su mu poput šiljaka i prilikom borbi je ubijao sve mužjake i oplođavao je većinu ženki. Pratio sam ga i ubio", priznaje Ferid.

Lovačke priče priča dva dana u sedmici

Ponedjeljkom i četvrtkom Ferid Čatak se u Gradišci, u omiljenoj kafani, sastaje sa drugovima lovcima. Riječ je o braći Plotan, čuvenim  gradiškim lovcima. Ferid se uglavnom takmiči sa Rajkom Plotanom u pričanju što maštovitijih priča.

"Kakav je lovac koji ne zna nakititi priču. Dodati, uljepšati, detaljima zainteresovati one koji slušaju. Lovci su tu kao i novinari koji kite svoje priče. Neko nadahnuto priča o djevojkama, neko o prirodnim ljepotama, a ja o lovu. Nije baš sve istina,  ali više je istine u mojim lovačkim pričama od onih političkih priča", navodi Ferid Čatak, lovac čiji trofeji krase prostorije matičnog Lovačkog udruženja "Prosara".

Ferid i supruga Selva kažu da su posebno ponosni na petero unuka, potomaka od sina i ćerke.

"Unuci vole prirodu, vole životinje i zbog toga smo srećni. Jer ko voli životinje, voli i ljude. Biće od njih dobri ljudi. Žive u Danskoj, ali u mislima su svakodnevno sa nama", priznaje Ferid Čatak najpoznatiji lovac, golubar i uzgajivač lovačkih pasa u cijeloj BiH.

Boško GRGIĆ