"Elektrokrajina" nakon 16 godina dobila pozitivno mišljenje revizora

Preduzeće "Elektrokrajina" iz Banjaluke dobilo je pozitivan revizorski izvještaj za 2020. godinu, što je prvo pozitivno mišljenje revizora na finansijske obaveze ovog preduzeća od 2004. godine, izjavio je danas Dragan Čavić, v.d. direktora "Elektrokrajine".

On  je istakao da je ovo preduzeće od marta 2019. godine, od kada je on na čelu, napravilo pomak u svim segmentima poslovanja.

"Smanjene su obaveze prema 'Elektroprivredi RS', povećana je naplata potraživanja, smanjeni su broj zaposlenih i troškovi za plate, te je uspostavljena efikasnija organizacija preduzeća", naglasio je Čavić.

Istakao je da je od marta 2019. godine prekinuta praksa zaduživanja prema "Elektroprivredi RS", te da je od tada dug smanjen za 20 miliona KM.

"Dosljednim mjerama od marta 2019. godine naplatili smo 40 miliona KM starih potraživanja. Tada smo i imali 1.908 radnika, a sada ih ima 1.282, što je smanjenje za 626 radnika ili 33 odsto. Prosječna plata je od marta 2019. godine povećana za 26 odsto, odnosno u martu 2019. godine je bila 986 KM, a u maju 2021. godine 1.245", pojasnio je Čavić.

Govoreći o planovima za 2021. godinu, Čavić je rekao da je prioritet da se  "Elektrokrajina" oslobodi ogromnih naslijeđenih finansijskih tereta.

"Emitovaćemo obveznice od 40 miliona KM sa dospijećem od 10 godina i godišnjom kamatnom stopom od 3,5 odsto. Krajnji cilj reorganizacije i finansijske konsolidacije je da postanemo potpuno likvidni i spremni da u svakom momentu odgovorimo na potrebe korisnika", zaključio je Čavić.

Dodao je da je u protekle dvije godine "Elektrokrajina" u izgradnju i sanaciju elektrodistributivne mreže uložila više od 47 miliona KM, te da je izgrađeno i sanirano 730 kilometara mreže i 265 trafo-stanica.

Rodoljub Topić, v.d. izvršnog direktora za poslove podrške u "Elektrokrajini", rekao je da je ovakav rezultat ostvaren prevashodno požrtvovanim radom uprave i organa preduzeća, te otklanjanjem svih nedostataka koji su bili u prethodnom periodu.

"Po završnom računu ostvarili smo negativan rezultat od 15,8 miliona KM, i to najviše zbog isplate otpremnina radnicima koji su napustili naše preduzeće, i za to smo izdvojili oko 18 miliona KM", naveo je Topić.

Tagovi: