Dvojica švercera oružja ipak u pritvoru

Vijeće Osnovnog suda u Doboju djelomično je uvažilo žalbu Okružnog javnog tužilaštva Doboj i vratilo u pritvor A.R. (44) iz Austrije i D.M. (37) iz Doboja, koji su 29.oktobra uhapšeni u  operativnoj akciji „Zolja“ u sklopu koje je pronađena i oduzeta veća količina vojnog naoružanja i lišeno slobode četvoro osumnjičenih za pokušaj švercovanja preko granice.

Ponovo pritvorenim Sud je odredio pritvor u trajanju od 30 dana, a odlukom Veća druga dvojica tada uhapšenih, J.M. (24)  i  J.N. (32) iz Doboja su ostali na slobodi, uz primenu mera, koje su uključivale zabranu napuštanja mesta borvka i sastajanje sa određenih licima. Brižljivo planirana akcija bezbednosnih agencija i MUP RS, Policijska uprava Doboj dobila je neočekivani epilog iznenadnim puštanjem na slobodu četvorice uhapšenih, samo dan nakon hapšenja. Oni su 30.oktobra u 16 časova napustili pritvorsku jedinicu, a o odluci suda Osnovnog suda u Doboju, zbog čega su bili izenanđeni svi u lancu koji su učestvovali u akciji razotkrivanja šverca naoružanja.

-Za čuđenje je takav ishod, temeljno pripremana i pažljivo izvedena akcija na presjecanju međunarodnog švercerskog lanca u kojem Doboj odavno, kada su i oružje i narkotici u pitanju, ima značajno mjesto, je zahtijevala dublju analizu i daljne aktivnosti. Preduhitrili smo švercere ciljano tempiranom akcijom, samo dan pre nego što se arsenal oružja trebao iz Doboja transportovati u Italiju – otkrio nam naš izvor o ovoj akciji koja je naišla na pažnju javnosti, ali su za nju zainteresovali i van granica naše zemlje.

Posebno nakon što je 2. novembra u Beču izveden teroristički napad od strane Albanca iz Severne Makedonije i činjenice nešto raniju u Parizu, gdje je u ulozi teroriste bio Alžirac. On je u Francusku došao iz Italije, gdje je prema kriminalističkom obradom četvorice uhapšenih u Doboju trebao biti prebačen arsenal pronađenog vojnog naoružanja kod uhapšenih.

Pretpostavke su da su te činjenice i negativne reakcije MUP RS i bezbednosnih agencija na ekspresno puštanje na slobodu uhapšenih u Doboju uticale 6.novembra na Odluku Veća Osnovnog suda u Doboju da preinači prethodnu odluku Suda i delomično uvaži žalbu Tužilaštva.

Podsjećamo, na osnovu naredbe Osnovnih sudova Modriča i Doboj, 29.oktobra izvršen je pretres na jednoj lokaciji na području opštine Modriča i na tri lokacije na području grada Doboja, prilikom čega je  pronađeno i oduzeto pet ručnih raketnih bacača “zolja”, 48 ručnih bombi, 24 tromblonske mine, vojna snajperska puška, dva lovačka karabina, dvije vojne poluautomatske puške, luk sa strijelom, nož od automatske puške, skraćena puška “kratež”, improvizovani pištolj, veća količina metaka različitog kalibra, mobilni telefoni, veći iznos novca i drugi predmeti.

Lj. Đ.

Tagovi: