Dva preduzeća u Srpskoj dobila dozvolu da se bave naoružanjem

Preduzeća “EIB Internacionale” iz Banjaluke i “Nova tvornica prečistača” Rogatica dobile su dozvolu od Vlade Republike Srpske za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme, saznaje CAPITAL.

Odluka je donesena na sjednici održanoj 27. jula, a u oba slučaja dozvole su izdate na neodređeno vrijeme.

Drago Talijan direktor kompanije “EiB Internacionale” otkriva za CAPITAL kako je plan da se preduzeće u budućnosti bavi delaboracijom municije, zbog čega im je bila neophodna dozvola.

Delaboracija podrazumijeva proces oko rastavljanja razne vrste municije na sastavne elemente uz odstranjivanje baruta, eksploziva i drugih materija.

Informacije pokazuju da je u BiH još dosta municije koja treba da se uništi zbog čega se rodila ideja da se umiješamo u te poslove. Ovo je samo jedan od neophodnih koraka, pošto mora da se dobije i rješenje resornog ministarstva u Sarajevu”, kazao je Talijan.

Ineče, Talijanova firma je bila član konzorcijuma koji je upravljao nadležnom institucijom za tehničke preglede u Republici Srpskoj. Taj posao je ove godine od njih preuzela komapanija “Prointer” iz Banjaluke sa svojim partnerima.

Sa druge strane, na telefone preduzeća iz Rogatice se niko nije javljao pa je za sada nepoznato u koje svrhe planiraju koristiti dobijenu dozvolu.

Fabrika koju je Vlada RS kupila u stečajnom postupku još 2009. godine, a kasnije nekoliko puta pokušala prodati  decenijama je u nezavidnoj situaciji.

Političari je uglavnom koriste za svoju promociju gdje najavljuju brojne strateške partnere i investitore od kojih se za sada ni jedan nije pojavio.

Posljednji u nizu koji je obećao pomoć je Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji je kazao kako će se za ovog bivšeg privrednog giganta “tražiti nove mogućnosti”.

Tagovi: