Dom zdravlja Stanari prelazi na trezorski sistem poslovanja

Dom zdravlja Stanari uskoro će preći na trezorski sistem poslovanja. Do sada su u Republici Srpskoj na trezor prešla tri doma zdravlja. Uz Čelinac, Derventu i Bratunac, uskoro bi trebalo da budu domovi zdravlja Milići, Prnjavor i Stanari.

"Tako da ulazimo u jednu aktivnost obuke i pripreme ljudi, kako iz doma zdravlja tako i iz opštine da se prihvati i ova ustanova na trezorski sistem poslovanja s obzirom da je Centar za socijalni rad već na trezorskom načinu poslvanja", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Osim trezorskog poslovanja razgovaralo se i o projektima lokalnog doma zdravlja koji će ih  približiti pacijentima. Riječ je o prevencija masovnih nezaraznih bolesti.

"Što smo mi težili i trudili se a imali smo i preporuke od ministarstva da usluge kada je u pitanju itekako koje su potrebne, da se ide ka pacijentu, nije samo u pitanju mreža porodičnih  ambulanti nego dolaženje do pacijenta mi smo to postavili operativno osmisili", istakao je Dušan Panić, načelnik opštine Stanari, prenosi ATV.

"Prenevtivu moždanog udara kao što i do sad se radi juče smo imali prevenciju pošto je oktobar mjesec karcinoma dojke, ovdje je doktor ordinirao Jović, gdje je bilo oko 30 žena na pregledu", naglasio je Nedeljko Đekić, direktor Doma zdravlja Stanari. 

Razgovarano je i o nabavci vakcine protiv sezonskog gripa, kako bi ona bila dostupna lokanom stanovništvu. Minisatr Šeranić upoznao se i sa problematikom projektima Centra za socijalni rad u Stanarima, te prijektima te ustanove, koji ove godine zbog korone nisu realizovani.