„Dom zdravlja” Doboj: Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima. Tema Svetskog dana dijabetesa i Svjetskog mjeseca dijabetesa 2018. i 2019. godine je „Porodica i dijabetes”.

Cilj dvogodišnje kampanje je podići svijest o uticaju koji dijabetes ima na porodicu. Ključno je promovisati ulogu porodice u praćenju, njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Kao i prethodnih godina, tako i ove, JZU „Dom zdravlja” Doboj sprovodi veliki broj aktivnosti u sklopu obilježavanja ovog dana tokom čitavog mjeseca novembra, ali i čitave godine.

Planirane su sljedeće aktivnosti:

Dana 14.11.2019. godine na lokaciji ispred Konzuma od 10:00 do 12:30 časova preventivne aktivnosti u saradnji sa Udruženjem dijabetičara „Dijabeta” Doboj, a uz podršku Gradske uprave Doboj – mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska i savjetovanje građana.

Izjave za medije planirane su u 11:00 časova.

Istoga dana, 14.11.2019 .godine sa početkom u 17:00 časova u hotelu „Park” će se održati stručni skup namijenjen zdravstvenim radnicima i saradnicima uz prisustvo predstavnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Nacionalnog koordinatora za dijabetes Republike Srpske Prim.dr Mirjana Bojić.

Tagovi: