Doboju dva miliona maraka za vodozaštitu od Evropske investicione banke

Devetnaest miliona evra od Evropske investicione banke dobiće BiH u okviru realizacije druge faze projekta “Hitne mjere za zaštitu od poplava na području RS”, od kojih će Doboju pripasti 2.032.919 KM, koliko iznose procjenjeni radovi za kandidovani Glavni projekat regulacije obodnog kanala Liješanj i Grab.

Ove informacije u Doboj, grad sa 300 miliona maraka materijalne štete i jedanaest izgubljenih života u majskim poplavama 2014. godine, donijeli su predstavnici JU “Vode Srpske”, koji su zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Inspektorata RS došli da pojasne u kojoj mjeri je ovaj grad zaštićen od novih mogućih poplava. Pozvani su iz neformalne grupe građana “Da se ne ponovi maj 2014”, koji su okupljeni oko inicijative da se spriječe nove prirodne nesreće i da se grad ponovo ne nađe kompletan pod vodom, kako je to bilo u maju 2014.godine.

- Doboj je jedini grad u BiH koji ima kompletno izrađenu tehničku dokumentaciju za vodozaštitu, dosta je urađeno u smislu pripreme, kao jedna od mjera zaštite od poplava kandidovan je i u ovoj godini biće realizovan i projekat regulacije Obodnog kanala Liješanj i Grab – prezentirao je ispred JU “Vode Srpske” Ozren Đurić.

Ono što je za učesnike skupa krajem prošle nedelje bilo iznenađenje je informacija koju su dobili od gostiju da Doboj ni gotovo sedam godina od posljednjih velikih poplava nema niti jedan adekvatan objekat za zaštitu od poplava, sem betonskih barijera na magistralnom putu na ulazu u grad iz pravca FBiH, ali one spadaju u objekte saobraćajnica.

-  Pohvalan je odziv i prisustvo više predstavnika JU “Vode Srpske”, pomoćnika ministra za vodoprivredu Milana Garića, vd glavnog republičkog vodnog inspektora Aleksandra Misite i drugih, ali razočaravajuće da se ovom skupu u Doboju nisu odozvali domaćini, predstavnici Gradske uprave – stav je iz Grupe “Da se ne ponovi maj 2014” nakon sastanka.

Pretpostavljaju, kako su naglasili, da je to zbog njihove odgovornosti da je na vodozaštitnom području u protekle dvije decenije izgrađeno više objekata koji onemogućavaju da se grad efikasno štiti od poplava, ali ne želi ni da se oni uklone, iako nemaju stalnu upotrebnu dozvolu već privremenu.

Iz JU “Vode Srpske” su iznijeli podatke da je za sanaciju oštećenja na zaštitnim objektima i vodotocima nastalih u poplavama 2014.godine u RS obezbijeđeno do sada 205 miliona maraka. 

- U dva navrata je od IPA fonda obezbijeđeno po 20,9 miliona KM, Fonda solidarnosti 20,4 miliona, kreditnih sredstava EIB 96,4 miliona i Svjetske banke 42,5 miliona, grant sredstava WBIF pet miliona, GEF 2,5 miliona i UNDP 3,4 miliona i JU “Vode Srpske” 8,6 miliona KM – prezentirali su podatke iz JU.

Kada je u pitanju Doboj, za povećanje proticajnih profila, propusne moći, regulacije potoka Liješanj, uklanjanje sprudišta iz korita rijeke Bosne, četiri glavna projekta i drugo uloženo do sada 1,69 miliona maraka.

Lj. Đurić

 

 

Tagovi: