Dobojski Sokolski dom postaje Srpsko kulturno društvo

Prava faza uređenja dobojskog Sokolskog doma, izgrađenog 1935. godine kao zadužbina kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, je u završnoj fazi. Objekat je za manje od mjesec dana intenzivnih radova dobio sasvim drugačiji, neprepoznatljiv izgled, nakon majskih poplava 2014. godina, kada je vodena stihija ionako narušenu građevinu potpuno onesposobila.

- Želja svih nas jeste da ovaj, po arhitekturi i unutrašnjem redu i uređenju jedinstven namjenski objekat, uskoro zasija punim sjajem. Sokolski dom nalazio se u vrlo lošem stanju, narušen zubom vremena, a nakon poplava prije šest godina je dokrajčen kao arhitektoska cjelina - kaže gradonačelnik Boris Jerinić, dodavši da će za potpuni završetak biti potrebno još sredstava od donatora.

Da se krene u rekonstrukciju donesena je odluka SG, na prijedlog Jerinića, a sredstva za ovu prvu fazu sanacije obezbijeđena su iz gradske kase.

- Vrijednost radova u ovoj fazi je 350.000 KM, a ona podrazumijeva kompletnu zamjenu krovne konstrukcije, limarske radove, zamjenu stolarije i izradu fasade – riječi su Jerinića.

Kada je u pitanju buduća namjena, zamišljeno je da Sokolski dom bude Srpsko kulturno društvo i da je dostupan na korištenje svim građaima Doboja. Planirano je da se zaduži pravni subjekat koji će upravljati njime, sa obavezom da omogući upravo tu široku dostupnost.

Do poplave 2014. ovaj dom koristile su različite sportske organizacije za svoje aktivnosti. Među njima su Sokolsko društvo „Sveti Đorđe“, Gradski fudbalski savez, Rukometni TV turnir šampiona i drugi.

Lj. Đ.

Tagovi: